Tokijská burza se prudce propadla

Adam Junek
18. 1. 2006 15:16
Tokio -  Zastavujeme obchodování, zaznělo dnes na tokijské burze dvacet minut před oficiálním koncem. Stalo se tak poprvé v historii druhé největší burzy světa.
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona | Foto: Reuters

Hrozilo totiž zhroucení systému. Investoři totiž překotně prodávali své akcie. Nejvíce se zbavovali akcií technologických firem. Významný index Nikkei se propadl celkem o šest procent.

"Chaos na burze bude jen přechodný. Naše ekonomika je stabilní," uklidňoval podle BBC News premiér Džuničiró Koizumi.

Za propadem stojí jediná firma - Livedoor. Vyšetřovatelé prokuratury v pondělí vpadli do jejích kanceláří a také do luxusního obydlí jejího šéfa Takafumiho Horie. Podezírají jej totiž z porušení burzovních pravidel. Dnes přibyla další obvinění, a makléři se proto rozhodli rychle prodávat.

"Než se vše v kauze vysvětlí, trhy budou neklidné a prodejní horečka na tokijské burze nepomine," odhaduje Cujoši Nomaguči, analytik Daiwa Securities. Propad v Japonsku pak zasáhl i evropské burzy, hned ráno se pařížská, londýnská i frankfurtská propadly alespoň o jedno procento.

Tričko místo saka

"S vyšetřovateli úzce spolupracujeme, věříme, že se vše brzy vysvětlí," uvedl na rychle svolané konferenci Horie, kterému se pro oblibu neformálního oblečení přezdívá "tričkový manažer".

Podle informací agentury Kjódo měla jedna z dceřiných společností internetového království Livedoor provést nelegální směnu akcií s firmou Money Life. Kromě toho zamlžovala zisky, aby zvýšila hodnotu svých akcií.

Obdivovatelé svérázného manažera Horieho na něj však nedají dopustit. "Možná, že jeho aktivity byly na hraně, ale přesto je to někdo, kdo vnesl do zatuchlého japonského světa podnikání svěží pohledy a dokázal něco, co se jen tak někomu nepodaří," citovala agentura Reuters Masatošiho Haragučiho, zaměstnance personální agentury, který bydlí nedaleko od podezřelého manažera.

Peníze jsou všechno

Horie, který v posledních parlamentních volbách neúspěšně kandidoval, si prožil víceméně americký sen. Ve třiadvaceti jej vyhodili z prestižní tokijské univerzity. Založil si internetovou firmu a ve třiceti už ovládal majetek v hodnotě deseti miliard jenů (asi 87 milionů dolarů). Jeho heslem je "vydělávat peníze je vším".

A své peníze si také umí užívat. Létá soukromým tryskáčem a jezdí ve Ferrari. Nebojí se také riskantních akcí a když nevyjdou, nebere to jako prohru, ale jako poučení. Vloni se tak například pokusil ovládnout mediální koncern Fuji Television Network, a to převzetím jeho největšího akcionáře. Akce nevyšla, ale přesto si naklonil řadu mladých podnikatelů. Namísto ignorování akcionářů, které je v Japonsku běžné, totiž ignoroval management firmy.

Nyní však "Horiemon", jak se třiatřicetiletému manažerovi říká podle oblíbené kreslené postavičky Doraemon, musí zachraňovat nejen svou reputaci, ale především své internetové impérium. Akcie se necelou hodinu po otevření obchodování propadly o více než čtrnáct procent. Pak bylo obchodování s nimi zastaveno.

 

Právě se děje

Další zprávy