Světu stále hrozí nedostatek ropy, říká analýza

alt
11. 8. 2008 12:10
V zemi je jí dost, nestačí těžba
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Za pět až deset let může nastat vážný nedostatek ropy, který její cenu vyžene možná až nad 200 dolarů za barel.

Tvrdí to nová zpráva prestižního britského think-tanku Chatham House.

Důvodem ale nebude nedostatek černého zlata pod zemí, jen nedostatečné investice do těžby.

Podle zprávy je důvodem mimo jiné styl řízení velkých ropných společností. Ty svoje zisky spíše vyplácejí na dividendách akcionářům, než aby je reinvestovaly.

Málo investují i státem vlastněné ropné firmy, roli navíc hraje "ropný nacionalismus". Ten se projevuje tak, že vlády omezují aktivity zahraničních ropných společností, nebo jim dodatečně mění podmínky, aby zvýšily příjem státní pokladny.

Některé vlády také zastávají postoj, že "...ropa v zemi je lepší než peníze v bance," konstatuje zpráva.

Investice je potřeba zvýšit

Předpověď předpokládá, že kapacita těžby v Saúdské Arábii dosáhne maxima příští rok, v ostatních zemích kartelu OPEC dokonce už letos.

Čísla tomu zatím nasvědčují: OPEC nedokáže plnit vlastní cíle navyšování produkce. Podobně jsou na tom ale i ostatní země těžící ropu, kde skutečný růst zaostává za předpověďmi, uvádí think-tank.

Omezení poptávky po ropě nějakou dobu potrvá, v kratším horizontu je proto potřeba zvýšit kapacitu těžby, uvádí zpráva.

Snahou dosáhnout toho přehnanou regulací by ale státy docílily pravý opak. Firmy by tak k větším investicím mohla motivovat opatření v daňové oblasti a přidělování licencí. Pomohlo by uvolnění omezení těžby, například na Aljašce.

V dnešním obchodování ceny ropy opět stouply, americká ropa podražila nad 116 dolarů. Přispělo k tomu politické napětí v Gruzii i požár ropovodu mezi Ázerbájdžánem a Tureckem.

Ještě v polovině července přitom byly ceny ropy na rekordu nad 147 dolary. Do konce minulého týdne padaly kvůli očekávanému oslabení poptávky, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy