Stůl exšéfa Enronu zachraňuje zvířata

Dušan Klimeš
25. 3. 2007 0:00
Houston - Kdysi centrum moci a středobod gigantu Enron, teď nabídka internetové aukce. V ní účastník získal stůl stavěný pro bývalého šéfa Enronu Laye.

Dnes ráno ve čtyři hodiny skončila internetová aukce dřevěného skvostu, za kterým se rozhodovalo o miliardách dolarů a tisících pracovních míst, ale i o defraudacích a účetních podvodech.

Kenneth Lay byl ve vedení Enronu v době jeho největší slávy i jeho pádu, který vedl k lavinovému odhalování dalších účetních machinací a skandálů.

Bývalý šéf Enronu Jeff Skilling jde v doprovodu stráže k houstonskému soudu
Bývalý šéf Enronu Jeff Skilling jde v doprovodu stráže k houstonskému soudu | Foto: Reuters/J.Mitchell

Stůl pro zvířátka

Výtěžek z aukce ovšem nepůjde na účty torza Enronu, aby se staly součástí vyrovnání s věřiteli.

Po dlouhých letech bude energetický gigant znovu k užitku a peníze, které se v aukci vyberou, půjdou na dobročinné účely. Konkrétně přejdou na účet charitativní organizace Saving Animals Across Borders, která se stará o opuštěná zvířata a bojuje proti jejich týrání.

Stoly organizaci věnovala firma, která koupila budovy po zkrachovalém Enronu i s vybavením.

Foto: eBay

Charita od začátku aukce věděla, že pokud se stůl prodá, na účtu jí přibude více než 25 tisíc dolarů, tedy přes půl milionu korun. Tolik byla totiž vyvolávací cena dřeveného stolu hnědé barvy s šesti šuplíky. Stůl se podařilo "udat" a charita se tak může těšit na výtěžek z akce.

Na prodej byl za stejnou cenu i stůl Layova kolegy Jeffa Skillinga. Ten již za své působení v Enronu sedí ve vězení. Pobude se tam ještě necelých 24 let.

Ken Lay už svůj trest nenastoupí. V červenci loňského roku totiž zemřel na infarkt.

Z Enronu cokoli

Internetová aukční síň eBay má ve své nabídce téměř neustále pozůstatky energetického gigantu. Na prodej je vše od hrníčků na kávu po akciové certifikáty. V roce 2002 se podařilo za 33 tisíc dolarů prodat slavné vyobrazení loga "E", které stálo před centrálou v Houstonu.

Foto: eBay

Enron byl svého času největší společností světa, která obchodovala s energií. Její tržní kapitalizace, tedy součet tržní ceny akcií, dosahovala 68 miliard dolarů. Tehdy to v přepočtu znamenalo asi 2,5 bilionu korun, tedy stejně jako roční HDP České republiky.

Pak ale přišlo odhalení účetních machinací, nadhodnocování účetních výkazů a falšování auditorských zpráv. A prosinec 2001 znamenal definitivní konec společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy