Soud: Firmy nesmějí na internetu vysílat volné programy

ČTK ČTK
7. 3. 2013 15:38
Že svévolné streamování porušuje autorská práva, rozhodl Soudní dvůr EU
Sídlo BBC v srdci Londýna, ilustrační snímek.
Sídlo BBC v srdci Londýna, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Nejvyšší soud Evropské unie zasadil tvrdou ránu internetovým společnostem, které svévolně přenášejí programy televizí. Podle soudu tak nemohou činit ani v případě, že jde o program, který je šířen bezplatně.

Soud tak vyhověl stížnosti britské společnosti ITV, které se nelíbí aktivity internetové firmy TVCatchup.

Autoři verdiktu se odvolali na zákon z roku 2001, který upravuje autorská práva. Z toho plyne, že když provozovatel nikomu souhlas nedá, je redistribuce zakázána.

Podnik měl ze streamování zisk

Britská TVCatchup nabízí takzvané živé streamování pořadů, které jsou šířeny bezplatně. Sledovat je možné nabídku všech tří největších stanic, které v Británii vysílají terestricky, to znamená BBC, ITV a Channel 4. Vedle toho se ale dá přes TVCatchup sledovat i programová nabídka televize Sky.

TVCatchup je přístupná jen předplatitelům, kteří mají platnou britskou licenci a bydlí na území Velké Británie. Jde tudíž o stejné diváky, kteří by potenciálně mohli programy terestrických stanic sledovat zdarma, pokud by chtěli.

Kromě toho TVCatchup vysílá před zobrazením požadovaného programu reklamu, a generuje tak zisky.

Verdikt soudu podle agentury Reuters pomůže právě ITV, která se na soud v této záležitosti obrátila. Těžit z něj ale budou i další provozovatelé, jejichž potenciální diváky odvádějí internetoví provozovatelé na komerční weby.


 

Právě se děje

Další zprávy