Slovensko s koncem roku zavře jadernou elektrárnu

Ekonomika Ekonomika
31. 12. 2008 8:35
Technici odstaví i druhý blok V1 Jaslovské Bohunice
Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice.
Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice. | Foto: Aktuálně.sk

Bratislava - Nejstarší jaderná elektrárna na Slovensku - V1 Jaslovské Bohunice - dnes definitivně ukončí svou činnost. První blok elektrárny byl odstaven už před dvěma lety, druhý blok pak technici odstaví s koncem letošního roku.

Proces odstavení začne krátce po poledni a zhruba po šesti hodinách už přestane z Bohunic proudit do slovenské rozvodné sítě energie.

K odstavení elektrárny se Bratislava zavázala v přístupové smlouvě k Evropské unii, která má - stejně jako země OECD - reaktory použité v elektrárně V1 za rizikové. A to proto, že už nelze zvyšovat jejich bezpečnost a není je možné ani modernizovat.

"To ale neznamená, že lze najít v Bohunicích technické či bezpečnostní nedostatky," uvedl pro Aktuálně.sk mluvčí Jaderné vyřaďovací společnosti (JAVYS) Dobroslav Dobák.

Slovenští energetici spočítali, že po ukončení činnosti druhého bloku V1 bude předpokládaný výpadek energie ve slovenské sítě činit přibližně 11 procent.

Pokud se k tomu přičtou ztráty z odpojení už prvního bloku, chybí Slovensku pět až šest terawatt-hodín energie ročně, tedy přibližně 15 až 20 procent.

Jaderná elekrárna v Jaslovských Bohunicích byla vůbec první jadernou elektrárnou vybudovanou v Československu, s přípravou stavby se začínalo už v roce 1955. Nakonec zde v okrese Trnava vyrostly v podstatě tři jaderné elektrárny: A-1 (jeden reaktor), V1 (dva reaktory) a V2 (dva reaktory).

 

Právě se děje

Další zprávy