Slivovice ohrožena. Zmizí kvůli Bruselu?

Dušan Klimeš
29. 3. 2007 18:00
Tradiční nápoj ohrožuje spor o euro-definici
Na slivovici si denně pochutnávají tisíce lidí
Na slivovici si denně pochutnávají tisíce lidí | Foto: Jaroslav Jiřička, Aktuálně

Brusel - Tradiční název pro alkohol ze švestek je v ohrožení. Špatná definice v nařízení EU může znamenat vymizení slivovice z českých obchodů.

Když se projednávalo nařízení označující alkoholické nápoje na půdě Výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu došlo k tomu, že z definice české slivovice vypadla klíčová věta.

Ta říká, že název slivovice je možné používat nejenom pro alkohol na bázi lihu, ale i pro alkohol na bázi ovoce.

A právě česká slivovice je charakteristická tím, že se vyrábí z ovocných destilátů. O tomto problému informoval lidovecký europoslanec Jan Březina.

Infobox

Poslední, tučně označená věta z pozměňovacího návrhu vypadla:

Odstavec 1 však nebrání uvádění na trh lihoviny nazývané "Slivovice", která je vyráběna v České republice a získávána tím, že se před konečnou destilací přidá do švestkového destilátu nejvýše 30 % objemového podílu ethanolu zemědělského původu. Tento výrobek musí být označován jako "lihovina" ve smyslu článku 5 a může rovněž používat název Slivovice v témže zorném poli na přední etiketě. Je-li tato česká Slivovice uváděna na trh ve Společenství, musí být její alkoholické složení uvedeno na etiketě. Tímto ustanovením není dotčeno používání názvu Slivovice pro ovocné destiláty podle čl. 1 odst. 4 písm. i).

Tvrdě vyjednaná definice

"Nemá-li se označení slivovice podobně jako nedávno pomazánkové máslo nebo dříve rum stát minulostí, je třeba docílit toho, aby definice slivovice odpovídala definici vyjednané v přístupové smlouvě," říká europoslanec.

Hlasování o nařízení je naplánováno již na dubnovou schůzi. Březina proto podle svých slvo jedná se zpravodajem předlohy. Před samotným hlasováním by se tak mělo jednat o pozměňovacím návrhu, který by slivovici "zachránil".

Protesty z Česka

Chybu v definici u novely přiznává i ministerstvo zemědělství.

"S pozměňovacím návrhem ministerstvo ve spolupráci se Stálým zastoupením ČR v Bruselu vyjádřilo rozhodný nesouhlas," řekl deníku Aktuálně.cz Hugo Roldán z tiskového oddělení.

"Na posledním jednání zemědělského výboru bylo jednoznačně přislíbeno, že definice se měnit nebude a že se zřejmě ze strany Evropského parlamentu jedná v tomto případě o omyl," dodává.

Na poslední chvíli

"Zpravodaj mě ujistil, že chybějící věta v definici slivovice je nedorozuměním, které je třeba napravit. Zajištění nápravy bohužel nebude jednoduchou záležitostí, neboť bude potřeba získat podporu nadpoloviční většiny poslanců Evropského parlamentu, což je po organizační stránce poměrně obtížný úkol," vysvětluje Jan Březina.

Slivovice z Vlčnova
Slivovice z Vlčnova | Foto: Ondřej Besperát

Díky vstřícnosti zpravodaje nařízení Horsta Schnelhardta se podle Březiny snad podaří normu včas změnit a zajistit tak českým a moravským výrobcům, že i nadále budou moci alkohol z ovocného destilátu oficiálně nazývat slivovicí.

Z novely, jak je předložena dnes, totiž vyplývá, že název "slivovice" by mohl nést jen alkohol, do kterého se v průběhu výroby přidá potravinářský líh. Nápoj vyrobený pouze ze švestkového destilátu bez přídavků by museli výrobci přejmenovat.

"O tomto problému nevíme, ale samozřejmě by nám to způsobilo problémy, protože jako spousta dalších výrobců i my užíváme k výrobě jen ovocný destilát ze švestek," potvrdila deníku Akutálně.cz ředitelka firmy Starorežná Emilie Hnízdilová.

 

Právě se děje

Další zprávy