Siemens vedl kartel, zaplatí miliardy

ČTK
24. 1. 2007 15:20
Brusel - Deset společností, s firmou Siemens v čele, dostalo druhou nejvyšší pokutu v historii, dohromady 750,7 milionů eur, za kartelovou dohodu.
Hlavní sídlo společnosti Siemens v Mnichově
Hlavní sídlo společnosti Siemens v Mnichově | Foto: Aktuálně.cz

Nejvyšší částku 396,6 milionu eur, tedy asi 11,1 miliardy korun, musí zaplatit firma Siemens, která podle komise kartel vedla. Siemens se chce proti pokutě odvolat.

Mezi další společnosti, které zaplatí pokutu, patří japonské Fuji Heavy, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba, francouzské Alstom, Areva a Schneider a rakouská VA Tech, která je divizí Siemensu. Švýcarská společnost ABB, která se kartelu také účastnila, pokutu nedostane, protože komisi o nepovolené dohodě informovala.

Nesmyslné částky

Siemens se hodlá proti pokutě odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

"Pokuta je zcela přehnaná a nechápeme, jak komise přišla k těmto částkám," prohlásil prezident divize Siemensu pro přenos a distribuci energie Udo Niehage.

"Komise ukončila kartel, který podváděl energetické společnosti a spotřebitele více než 16 let," prohlásila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Podle komise se firmy dohodly na stanovení cen zařízení, které má kontrolovat tok energie v elektrické síti a je důležitou součástí elektráren, kde se proud mění z vysokého na nízké napětí a obráceně.

Japonské společnosti své zboží v Evropě neprodávaly, avšak dohodly se s evropskými firmami, že si nebudou na trzích vzájemně konkurovat. Základní výši pokuty EK vypočetla podle podílu firem na evropském trhu. Pokuta pro Siemens byla zvýšena o polovinu, protože podnik hrál hlavní roli v kartelu. U japonských společností byla stanovena podle jejich celkového obratu.

Udali, ušetřili

Společnosti ABB komise pokutu 215 milionů eur prominula. Společnost totiž v roce 2004 objevila při vnitřním auditu dohodu o stanovování cen, případ oznámila a v této souvislosti propustila dva manažery.

Podobně jako Evropská komise vede správní řízení s největšími světovými výrobci takzvaného plynem izolovaného spínacího ústrojí (PISU) český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Jedná se celkem o 20 firem, se kterými bylo správní řízení o možné kartelové dohodě zahájeno 2. února loňského roku. Šetřeno je období ještě před vstupem ČR do Evropské unie," řekl dnes ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Jde o postup, kdy se účastníci řízení údajně mezi sebou domlouvali na tom, kdo nabídne jakou cenu PISU, aby byla zakázka přidělena předem dohodnuté společnosti. Po nedodržení dohodnutého postupu při nabídkách následovala sankce. Účastníci mezi sebou měli stanovené i další detailně propracované mechanismy spolupráce, dodal Chalupa. Rozhodnutí by měl ÚOHS vydat během několika týdnů.

EU v loňském roce udělila za kartelové dohody pokuty v celkové výši více než 1,8 miliardy eur, napsaly agentury AP, Reuters a AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy