Řekové jsou o 40 procent chudší než před pěti lety

ČTK ČTK
22. 10. 2013 15:27
Řecko závisí na zahraniční pomoci, škrtá výdaje a zvyšuje daně.
Protest proti škrtům v Řecku
Protest proti škrtům v Řecku | Foto: Reuters

Atény - Řekové jsou nyní v průměru o zhruba 40 procent chudší, než byli v roce 2008. Statistický úřad ELSTAT uvedl, že hrubé disponibilní příjmy se ve druhém čtvrtletí snížily ve srovnání se stejným obdobím v roce 2008 o 29,5 procenta. Při započtení inflace se tento pokles blíží 40 procentům.

Řecko od roku 2010 závisí na zahraniční pomoci. Výměnou za záchranné úvěry v celkové výši 240 miliard eur (6,2 bilionu korun) země musela přijmout přísná úsporná opatření.

Výdajové škrty a zvyšování daní doplněné vysokou nezaměstnaností však prudce snížily domácí spotřebu, která se na celkovém hrubém domácím produktu země podílela třemi čtvrtinami. To byl nejvyšší podíl ze všech 17 zemí eurozóny.

Vláda je nyní ve sporu s věřiteli z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu kvůli velikosti rozpočtového deficitu pro rok 2014. Atény již nechtějí dále snižovat mzdy nebo penze, aby dosáhly potřebných úspor.

Řecká ekonomika se nachází již šestým rokem v recesi. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond odhadují, že v letošním roce hrubý domácí produkt klesne o čtyři procenta, v příštím roce by však již měl mírně vzrůst. Za roky 2008 až 2013 by celkový ekonomický pokles měl dosáhnout 25 procent, napsala agentura Reuters. 

 

Právě se děje

Další zprávy