Řecko si u Evropské unie stěžuje na ratingové agentury

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 3. 2011 17:16
Řecko tvrdí, že agentury mu změnami ratingu škodí
Vládní škrty vyvolaly v Řecku vlnu protestů. Ilustrační foto.
Vládní škrty vyvolaly v Řecku vlnu protestů. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - Stížnost na postup mezinárodních ratingových agentur podalo po Španělsku i Řecko. Zatímco Španělé podali žalobu u vlastního nejvyššího trestního soudu, řecký ministr financí Jorgos Papkonstantin požádal o zásah přímo Evropskou unii.

Podle něj totiž trojlístek největších ratingových agentur snižuje „nevyváženě a neoprávněně" hodnocení Řecka i dalších zemí eurozóny, které řeší svou vysokou zadluženost.

Dopis, kterým ministr o zásah žádá, má k dispozici tisková agentura AP.

Řecko reaguje zejména na pondělní krok agentury Moody's, která snížila jeho hodnocení rovnou o tři stupně, čímž se země propadla ještě hlouběji do spekulativního pásma. Ratingové hodnocení je znamením pro investory, nakolik spolehlivá je země při splácení závazků. Čím vyšší je riziko, tím vyšší úroky investoři nakupující dluhopisy požadují.

Podle Papakonstantina agentury podobnými kroky dotčeným zemím škodí a „vytvářejí sebenaplňující se proroctví". Část politiků v Řecku dokonce žádá, aby vláda na agentury podala žalobu a žádala  náhradu škody.

Názor některých expertů je ale opačný, Moody's podle nich reagovala na situaci v Řecku se zpožděním, protože investoři jej už v podstatě považují za nesolventní.

Řecko může na pomoci, kterou od loňska dostává od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, přežívat do roku 2013. Vzhledem k vývoji úroků přitom většina analytiků nečeká, že by se mohla země bez restrukturalizace dluhů finančně osamostatnit a vrátit se na trhy. Podle nich by alternativa řízeného bankrotu už byla pro zemi mnohem výhodnější.


 

Právě se děje

Další zprávy