Recept Coca-Coly? Pepsi zloděje odmítla

Adam Junek
6. 7. 2006 14:00
Atlanta - I největší soupeř dokáže být velkorysý. Ukazuje to případ krádeže dokumentů společnosti Coca-Cola, kterou nahlásila konkurenční PepsiCo.

Přišel jí dopis s nabídkou jednoho ze střežených tajemství rivala. Cena 1,5 milionu dolarů. Vedení Pepsi nelenilo a dopis okamžitě přeposlalo do centrály Coca-Coly. Po bezmála dvou měsících vyšetřování včera policie zatkla tři podezřelé. Jednou byla zaměstnankyně Coca-Coly Joya Williamsová a jejími dvěma komplici měli být Ibrahim Dimson a Edmund Duhaney.

"Konkurence je občas opravdu velmi ostrá, ale také musí být férová a legální. Jsme potěšeni, že FBI už má podezřelé," uvedl mluvčí Pepsi Dave DeCecco pro agenturu AP.

"Je to velmi špatná zpráva, že někdo zevnitř firmy se ji pokusil zradit. Prověříme naše bezpečnostní opatření a budeme nadále plně spolupracovat s federálními agenty," uvedl v prohlášení pro zaměstnance šéf Coca-Coly Neville Isdell.

Jeho mluvčí Ben Deutsch pak doplnil, že nejpřísněji střežené tajemství - složení klasické Coca-Coly - nebylo ohroženo. Šlo podle něj o dokumentaci a vzorek nového nápoje, který teprve zamíří na trh.

Americké společnosti Coca-Cola Co. klesl čistý zisk v posledním čtvrtletí minulého roku na 864 milionů dolarů, když ve stejném období předchozího roku dosáhl 1,2 miliardy.
Americké společnosti Coca-Cola Co. klesl čistý zisk v posledním čtvrtletí minulého roku na 864 milionů dolarů, když ve stejném období předchozího roku dosáhl 1,2 miliardy. | Foto: Reuters

FBI použila metodu konspirativního vyšetřování, kdy se jeden z jejích zaměstnanců vydával za člověka ze společnosti PepsiCo. Dimson tak agentovi FBI poskytl celkem 14 stran důvěrných dokumentů, které pocházely z Coca-Coly. Dimson si za poskytnutí informací řekl o deset tisíc dolarů.

Coca-Cola neupřesnila, pro kterého z manažerů Williamsová pracuje, a není ani jasné, zda už byla propuštěna. Agent FBI si od Dimsona později vyžádal ještě další informace, za které zaplatil 75 tisíc dolarů, a později mu za nové informace nabídl celkem 1,5 milionu. Transakce se měla uskutečnit ve středu, místo toho ale byli všichni tři zadrženi. Zatím však není jasné, jak vysoké tresty obviněným hrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy