Portugalsko shání peníze kde se dá. I u důchodců

ČTK ČTK
12. 10. 2012 15:02
Letos bude schodek HDP Portugalska přes pět procent a příští rok jen o málo lepší
Nálada v Portugalsku není dobrá
Nálada v Portugalsku není dobrá | Foto: Reuters

Lisabon - V Portugalsku se v příštích letech budou mít důchodci hůře, starosti nastanou i bankéřům. Portugalská vláda totiž plánuje snížení penzí a zavedení daně na finanční transakce ve výši až 0,3 procenta. Chce tak kompenzovat pokles rozpočtových příjmů v důsledku hospodářské recese. Vyplývá to z návrhu rozpočtu pro příští rok.

V úterý se 11 členských zemí eurozóny dohodlo na podpoře zavedení daně z finančních transakcí, jako jsou například obchody s akciemi či dluhopisy. Evropská komise navrhuje, aby sazba daně činila 0,1 procenta.

Portugalsko plánuje v příštím roce snížit důchody o 3,5 až 40 procent v závislosti na jejich výši. O 40 procent by měly klesnout penze přesahující 7546 eur (téměř 190 000 Kč) měsíčně.

Nejhorší časy za 40 let

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta a míra nezaměstnanosti příští rok vystoupí na 16,4 procenta. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.

Portugalsko musí podle podmínek pomoci snížit v roce 2014 rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Letos by měl schodek činit pět procent HDP a napřesrok 4,5 procenta HDP. Úsporné kroky již v Portugalsku podobně jako v sousedním Španělsku vyvolávají značnou nespokojenost veřejnosti a začínají se množit protesty a stávky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy