Podaří se akcionářům zachránit Société Générale?

Redakce EKO, Reuters
11. 3. 2008 14:00
Mluví se o prodeji BNP Paribas
Société Générale požádala své akcionáře o pomoc, aby doplnila základní jmění, které kleslo o 4,8 miliard kvůli podivným obchodům makléře Jérôma Kerviela.
Société Générale požádala své akcionáře o pomoc, aby doplnila základní jmění, které kleslo o 4,8 miliard kvůli podivným obchodům makléře Jérôma Kerviela. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzská banka Société Générale se bez problémů vzpamatovává z odpisů za miliardy eur. Zájem o nové akcie je větší, než se čekalo.

Société Générale požádala své akcionáře o pomoc, aby doplnila základní jmění, které kleslo o 4,8 miliard kvůli podivným obchodům makléře Jérôma Kerviela.

Podařilo se.

Emise nových akcií bance podle informací agentury Reuters vynesla 5,5 miliardy eur, což je o osmdesát procent více, než se očekávalo. 

"Je to dobrá zpráva pro banku. Krátkodobý problém byl vyřešen," potvrdila manažerka banky Valerie Cazabanová.

Nové akcie? Zn. výhodně

Na každé čtyři akcie Société Générale, které současní akcionáři vlastní, bylo možné žádat jednu akcii novou, a to za zvýhodněnou cenu 47,50 eura.

Část akcionářů si přesto přeje prodej banky a nejčastěji se hovoří o bance BNP Paribas. Francouzská vláda již odmítla spekulace, že by mohlo dojít k převzetí banky zahraniční společností.

"Pokud by mělo dojít k nějaké dohodě, dojde k ní v brzké době," připustila Cabanoví s tím, že v opačném případě čeká akcie banky opět pád, který od začátku roku čítá třicet procent.

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton ale nadále opakuje, že s prodejem banky zatím nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy