Patentový spor gigantů pro Apple. Google při zdědil

ČTK ČTK
23. 4. 2013 9:26
Pokud by Apple spor prohrál, mohlo by to znamenat zákaz dovozu iPhonů do USA
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Americká společnost Apple vyhrála ve sporu s firmou Google kvůli porušování patentů.

Google tvrdil, že Apple při výrobě telefonu iPhone porušil jeho patenty z různých oborů. Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) v noci na dnešek oznámila, že podle jejího zjištění Apple patenty Googlu neporušil.

Pokud by byl Apple shledán vinným z porušování patentů, mohlo by to znamenat zákaz dovozu jeho přístrojů do USA.

Google se proti rozhodnutí může ještě odvolat, zda tak učiní, zatím nepotvrdil. "Zklamalo nás rozhodnutí a zvažujeme naše možnosti," oznámila firma v prohlášení.

V odvětví chytrých telefonů jsou patentové spory časté. Jsou i součástí konkurenčního boje, jak se firmy snaží ukořistit co největší podíl na trhu. Zvlášť Apple soupeří s firmami, které vyrábějí telefony s operačním systémem Android od Googlu.

Google se do sporu dostal kvůli loňskému převzetí firmy Motorola Mobility za 12,5 miliardy USD (248,5 miliardy Kč). Spolu s Motorolou převzal její patenty i tento patentový spor.

Motorola obvinila Apple z porušování svých šesti patentů v roce 2010. Patenty se týkaly různých technologií od patentu na snížení šumu v signálu po naprogramování dotykové obrazovky tak, aby ji uživatel nemohl náhodou aktivovat při telefonování. V případě pěti patentů již ITC rozhodla ve prospěch Applu, nyní zkoumala ještě poslední, týkající se snímače dotykové obrazovky.

ITC má na starosti vyšetřování porušování patentových práv u dováženého zboží. Je velmi oblíbeným místem pro patentové spory, protože může zakázat dovoz výrobků porušujících práva a vydává rozhodnutí relativně rychle.

 

Právě se děje

Další zprávy