Panasonicu se nedaří. Obří ztrátu zmírnil jen trochu

ČTK ČTK
10. 5. 2013 10:40
V letošním roce již ale společnost očekává návrat k zisku
Plazmové televize lidé přestali kupovat
Plazmové televize lidé přestali kupovat | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Sice lepší než v roce 2011, ale přesto stále nedobré, zůstaly i v minulém fiskálním roce výsledky hospodaření japonského výrobce spotřební elektroniky Panasonic. Firma, která působí i v Česku, utrpěla vloni ztrátu 754 miliard jenů (147,5 miliardy Kč).

Tento prodělek zůstal blízko rekordních 772 miliard JPY v předchozím fiskálním roce a byl druhý nejvyšší v historii firmy.

Ztrátu způsobily obrovské náklady na restrukturalizaci a také pokles prodeje výrobků. V letošním roce ale firma očekává návrat do zisku.

Příjmy se za rok do konce března snížily o sedm procent na 7,3 bilionu jenů. Panasonic se potýká s problémy hlavně v televizní divizi. Prodej plazmových televizorů se snížil o zhruba polovinu a LCD televizorů o tři procenta.

V letošním roce společnost očekává čistý zisk 50 miliard JPY. Provozní zisk by se pak měl více než ztrojnásobit na 160,9 miliardy JPY z loňských 43,7 miliardy JPY.

Firma pokračuje ve svém plánu, v jehož rámci se hodlá zbavit neziskových aktivit. Místo výroby televizorů a spotřební elektroniky se chce více zaměřit na prodej strojů, komponent a elektronického vybavení pro další firmy. Na modernizaci svých aktivit plánuje v příštích dvou letech vydat 2,5 miliardy USD (49,5 miliardy Kč).

Od začátku roku akcie firmy stouply o 43 procent díky poklesu jenu, který zlepšuje výhled pro japonské vývozce. Hlavní japonský index Nikkei za stejnou dobu posílil o 40 procent.

Panasonic loni oznámil odchod ze svého závodu v Žatci, kde vyráběl LCD obrazovky. V Česku má ještě další dva závody, v Plzni a Pardubicích.

Podívejte se na dějiny televize:

 

Právě se děje

Další zprávy