Oživení v eurozóně přeřadilo na vyšší rychlost

ČTK ČTK
14. 2. 2014 13:36
Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 obnovila meziroční růst tempem 0,5 %.
Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.
Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu. | Foto: Reuters

Brusel - Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 obnovila meziroční růst tempem 0,5 procenta a její růst proti předchozímu čtvrtletí zrychlil na 0,3 procenta. Dnešní předběžné údaje statistického úřadu Eurostat překonaly odhady ekonomů.

Zrychlení růstu v eurozóně přispělo také k prudkému oživení české ekonomiky, která zaznamenala jeden z nejsilnějších mezičtvrtletních vzestupů v celé EU.

Za celý loňský rok ještě eurozóna vykázala pokles o 0,4 procenta. Ekonomika celé Evropské unie loni naopak díky silnému výkonu zemí střední a východní Evropy a také díky růstu ve Velké Británii už ale o 0,1 procenta vzrostla.

Ve třetím čtvrtletí HDP eurozóny meziročně klesl o 0,3 procenta, proti předešlému čtvrtletí byl však o 0,1 procenta vyšší. Meziroční i mezičtvrtletní růst byl 0,1 procentního bodu nad odhady analytiků v anketě agentury Reuters.

Dnešní údaje podle analytika Chrise Williamsona z výzkumné organizace Markit potvrzují, že "oživení v eurozóně přeřadilo na vyšší rychlost." "Růst byl nejen nejrychlejší od druhého čtvrtletí 2011, ale oživení navíc začíná být šíře založené a zahrnuje jak země jádra, tak periferie," řekl Williamson.

Česko zrychlilo

Růst zemí měnové unie na konci roku podpořil zesílený výkon dvou největších ekonomik. Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí díky nečekanému oživení vývozu mírně zrychlila růst na 0,4 procenta a meziročně se její HDP zvýšil o 1,3 procenta. Francie v posledním čtvrtletí obnovila růst tempem 0,3 procenta.

Také italská ekonomika na konci roku po dvou letech recese obnovila mírný růst. Řecká ekonomika meziročně klesla o 2,6 procenta a zaznamenala nejnižší ztrátu od svého propadu do dluhové krize v roce 2010.

Celá EU posílila v posledním čtvrtletí meziroční tempo na jedno procento z 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika celé EU vzrostla o 0,4 procenta, což bylo nepatrně rychleji než v předešlých třech měsících. Ze zemí mimo eurozónu výrazně zrychlil meziroční růst v České republice, Maďarsku, Polsku, Litvě a Británii.

Česká ekonomika za celý loňský rok klesla o 1,1 procenta, ale na konci roku prudce zrychlila proces zotavování. Hrubý domácí produkt proti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 1,6 procenta, v meziročním srovnání pak o 0,8 procenta.

Polsko a Maďarsko v posledním čtvrtletí shodně zrychlily meziroční růst hrubého domácího produktu na 2,7 procenta a jejich ekonomiky rostly o téměř jeden procentní bod rychleji než v předešlém kvartále. Slovensko v posledním čtvrtletí zrychlilo tempo meziročního růstu na 1,5 procenta z 0,9 procenta v předešlém čtvrtletí.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii, která trvala půldruhého roku. Evropská komise v letošním roce počítá s jejím růstem o 1,1 procenta a v roce 2015 se zrychlením až na 1,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy