OPEC: Kvóty neměníme. Ropa klesá

Dušan Klimeš
11. 9. 2006 18:25
Vídeň - Rozhodnutí kartelu OPEC o tom, že nezmění těžbu, poslalo ropu znovu dolů. Barel tak stojí 65 dolarů, o třináct méně než před dvěma měsíci.

Jejich rozhodnutí nezměnilo ani to, že ropa za poslední dva měsíce ztratila 17 procent své ceny. Měnit kvóty prý budou teprve ve chvíli, kdy se barel bude prodávat za méně než 60 dolarů.

"OPEC zasáhne teprve, až barel bude mezi 55 a 60 dolary. Pak přijde čas na řeči o změně kvót. Jejich snížení pak automaticky zase cenu zvedne," řekl pro agenturu Bloomberg John Hall, ředitel firmy John Hall Associates.

"Nemusí dělat nic. Stačí, když časem naznačí, že by mohlo dojít ke snížení kvót, a to samo by mohlo pomoci," míní Hall.

Lehká americká ropa zlevňovala v New Yorku už šestý den v řadě  a jde o nejdelší řadu poklesů za poslední tři roky. Přitom ještě 14. července dosáhla svého maxima, když se prodávala za 78,4 dolarů.

Vrty Moravských naftových dolů
Vrty Moravských naftových dolů | Foto: Aktuálně.cz

Je proč klesat

Důvodů k poklesů je nyní hned několik. Především se zdá, že Írán je stále vstřícnější k jednání. Pro tuto chvíli minimálně pozastavil svůj jaderný program. Oddálila se tak hrozba ekonomických sankcí, které by mohly ohrozit i dodávky ropy od tohoto producenta.

Druhým faktorem je právě dnešní rozhodnutí kartelu neměnit nijak dohodnuté kvóty a dále těžit 28 milionů barelů denně.

A třetím důležitým momentem jsou spekulace, že Spojené státy mají dostatek ropy, aby pokryly svoji spotřebu v nejbližších měsících.

Foto: Reuters

Nahoru a dolů

Přesto mnoho analytiků i úředníků varuje před přehnaným optimismem. Podle libyjského zástupce v OPEC Ali al-Naimiho jsou ceny stále na dvojnásobku, než byly v roce 2003.

"Současný propad není třeba brát jako příliš důležitý," říká al-Naimi.

"Obchod s ropou je velmi cyklický sektor. Není to poprvé, co se ceny významně hýbou nahoru a dolů," dodává al-Naimi.

 

Právě se děje

Další zprávy