Obří letoun zlomil vaz šéfovi

Adam Junek
3. 7. 2006 10:00
Toulouse - Odchod mocného šéfa. Změny vlastnické struktury. Žaloby akcionářů. A za vším stojí největší letoun na světě Airbus A 380.

Po nátlaku zejména ze strany francouzské vlády o víkendu odstoupil z čela zbrojního a leteckého koncernu EADS Noël Forgeard. Zhruba rok řídil zároveň panevropský koncern i jeho divizi Airbus, největšího producenta civilních letadel na světě.

Rekordy i pády

Pod jeho vedením rostly prodeje, za loňský rok si Airbus připsal jak rekord v počtu dodaných letadel, tak i rekordní číslo nově objednaných strojů. Tím již poněkolikáté v řadě dal "na frak" svému americkému rivalovi, společnosti Boeing, která se už čtyři roky musí spokojit s pozicí dvojky na trhu.

Foto: Reuters

Jenže pak nejoslavovanější kousek z dílny Airbus, obří superjumbo A 380, začalo nabírat zpoždění. První letadla tohoto typu měly aerolinie dostat už letos. Jenže pak se v červnu provalilo, že tomu tak nebude. Akcie společnosti reagovaly poklesem a akcionáři zažalovali EADS o deset miliard eur jako odškodné za špatné řízení firmy.

Forgeard navíc čelí podezření ze zneužití vnitřních informací. Prodal totiž v květnu akcie své vlastní firmy, na nichž vydělal asi 2,5 milionu eur. Tou dobou již o zpoždění v dodávkách francouzský manažer věděl. To Forgeard popírá a EADS už podalo trestní oznámení na neznámého pachatele za vynášení citlivých informací o firmě.

Na jeho místo nastoupí dosavadní šéf francouzských drah Louis Gallois a EADS povede společně s dosavadním "spolušéfemů Tomem Endersem. Forgeard sebou stáhnul i vedení Airbusu, Gustava Humberta tak nahradí Christian Streiff.

Cena za pětinu Airbuse - 2,75 miliardy eur

Dalším důsledkem vleklé krize v evropském výrobci letadel bude změna vlastnické struktury. EADS silněji připoutá leteckou divizi. Plánuje totiž ovládnout Airbus zcela. Dosud v něm drží 80 procent.

Foto: Reuters

Zbylých dvacet procent má britská společnost BAE Systems. Protože se oba zbrojaři nebyli schopni dohodnout, kolik by měl EADS za podíl zaplatit, nastoupil finanční magnát Rothschild, tedy spíše jeho banka. Ta ocenila 20 procent akcií na 2,75 miliardy eur.

Britská média nedávno informovala, že hodnota podílu se pohybuje kolem pěti miliard eur. Někteří analytici však uváděli, že nedávné oslabení akcií EADS způsobí pokles hodnoty podílu. Hodnota Airbusu se odvozuje mimo jiné i od ceny akcií EADS. Podle analytiků se hodnotí růstový potenciál Airbusu a dlouhodobý výkon akcií EADS a BAE i jejich konkurentů.

 

Právě se děje

Další zprávy