Nigerijští ozbrojenci obnovili útoky na zařízení Shellu

Redakce EKO, Reuters
28. 7. 2008 10:16
Na zprávy z Nigérie cena ropy zatím nereagovala
Útoky na ropná zařízení v deltě Nigeru po měsíci klidu pokračují.
Útoky na ropná zařízení v deltě Nigeru po měsíci klidu pokračují. | Foto: Reuters

Lagos - Pouhý měsíc vydrželo příměří vyhlášené ozbrojenci z Hnutí za emancipaci nigerijské delty. Po pondělním výbuchu zůstávají mimo provoz dva ropovody Royal Dutch Shell.

Jedna z nejvlivnějších povstaleckých skupin operujících v oblasti těžby oznámila konec příměří s vládou, a kolotoč násilí se tak opět roztáčí.

"Experti na výbušniny podporovaní ozbrojenými bojovníky Hnutí za emancipaci nigerijské delty zaútočili na dva hlavní ropovody v deltě Nigeru," stojí v mailu, který ozbrojenci vedení Shellu zaslali.

Zatím není jasné, jaký dopad bude mít přerušení dodávek ropy v Nigérii na cenu na světových trzích.

Lze však předpokládat, že cena ropy v brzké době mírně vzroste.

V deltě Nigeru žije přes 20 milionů lidí. Většina z nich na pokraji bídy. Výnosy z ropného bohatsví je míjejí.
V deltě Nigeru žije přes 20 milionů lidí. Většina z nich na pokraji bídy. Výnosy z ropného bohatsví je míjejí. | Foto: Reuters

Těžíme stále méně, tvrdí Nigérie

Povstalcům se v uplynulých měsících podařilo útoky na ropná zařízení a ropovody a únosy pracovníků energetických gigantů částečně ochromit produkci ropy osmého největšího exportéra této suroviny.

Podle ministra pro ropný průmysl Odeina Ajumogobia produkovala Nigérie před posledními útoky 1,8 milionu barelů ropy denně. Tedy méně než dvě třetiny toho, co je možné.

Povstalci upozorňují, že ačkoliv je cena ropy na rekordní úrovni, sami obyvatelé delty z této konjunktury nic nemají. A to prý chtějí změnit. Situace v deltě je ale nepřehledná a povstalecké hnutí nejednotné.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy