Německo zahájilo razii na lidi, kteří šidí na daních

Tomáš Fránek
16. 4. 2013 14:02
Úřady koupily disk s údaji o lidech vyhýbajících se placení daní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Hamburk - Německé úřady v úterý zahájily obří razii na lidi, kteří měli obcházet placení daní v zemi přes účty ve Švýcarsku.

Úřady totiž za čtyři miliony eur koupily disk s daňovými údaji o asi deseti tisících klientech švýcarských bank. Údaje na disku jsou podle ministra financí německé spolkové země Porýní-Falc Carstena Kühla autentické a věrohodné.

„Očekáváme, že získané informace přinesou v celém Německu daňový příjem kolem 500 milionů eur (až 13 miliard českých korun - pozn. red.)," prohlásil ministr, podle kterého je na disku na čtyřicet tisíc záznamů.

Do akce se v úterý zapojilo podle serveru Spiegel Online na 400 daňových inspektorů, během dne mají uskutečnit na dvě stě razií.

Německá prokuratura podle agentury DPA také začala vyšetřovat zaměstnance švýcarských bank Credit Suisse a Neue Aargauer Bank. Podezírá je z napomáhání k daňovým únikům. Německé ministerstvo financí dnes zdůraznilo potřebu vyřešit se Švýcarském daňovou problematiku. "Situace ohledne prosazování německých daňových požadavků ve Švýcarsku se nezměnila a je nadále neuspokojivá," uvedlo.

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron se o víkendu shodli na potřebě ostřejšího postupu proti daňovým únikům. Evropská unie podle svého prezidenta Hermana Van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilion eur (téměř 26 bilionů korun).

Německé úřady už v minulosti postupovaly podobně i v dalších případech. Informace o účtech v lichtenštejnské bance LGT koupila před lety německá rozvědka od bývalého zaměstnance této banky.

Celou kauzu rozpoutal případ ředitele německé skupiny Deutsche Post Klause Zumwinkela. Ten odstoupil poté, co na něj byl vydán zatykač kvůli daňovému úniku ve výši asi milion eur, pocházejícího z prodeje akcií. Také Zumwinkelovy výdělky skončily v LGT.

 

Právě se děje

Další zprávy