Na krizi hypoték si posvítí i americká FBI

reuters, djl
30. 1. 2008 15:05
Federální agenti začali vyšetřovat 14 společností
Foto: Reuters

New York/Praha - Americká hypoteční krize se přesouvá na kriminální pole. Americká FBI totiž vyšetřuje čtrnáct velkých firem z důvodu poskytování takzvaných sub-prime hypoték.

Ty peněžní ústavy poskytují lidem, kteří mají velmi nízké příjmy či špatnou historii splácení úvěrů.

To samo o sobě není hlavním problémem. Ten je na první pohled skrytý.

Podle výsledků vyšetřování FBI byly totiž půjčené peníze velmi často používány ke krytí účetních podvodů či k obchodu na černém trhu.

FBI nijak firmy, jež vyšetřuje, nekonkretizovala. Nicméně sdělila, že na případu spolupracuje s Komisí pro cenné papíry (The Securities and Exchange Commission).

Ta již delší dobu prověřuje kupříkladu bankovní domy jako švýcarskou UBS nebo americkou Morgan Stanley a další. Není však jisté, zda-li FBI prošetřuje v této souvislosti právě tyto firmy.

UBS na hypotékách prodělala miliardy

Právě UBS, největší evropské bance, způsobily špatné investice do amerického trhu hypoték 12,5 miliardy švýcarských franků (200 miliard korun). Kvůli tomu skončila za celý rok s čistou ztrátou 4,4 miliardy franků, sdělila banka v překvapivě vydaném oznámení.

Podle FBI tyto finanční aktivity společností v konečném důsledku zpomalují růst nejen americké, ale i světové ekonomiky.

Foto: Wikipedie
Čtěte více: Americký Cleveland žaluje 21 bank. Kvůli hypotékám

Dlužníci se totiž velmi často dostávají do situace, kdy nemohou dluh splácet, stávají se bezdomovci a padají na sociální dno společnosti.

Oproti roku 2006 se podle údajů SEC zvýšil počet šetřených případů téměř trojnásobně na dvanáct set.

Nejpostiženějšími regiony jsou Texas, Kalifornie, Arizona a Florida.

 

Právě se děje

Další zprávy