Microsoft má nového šéfa, končí Ballmer i Gates

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
4. 2. 2014 15:45
Nový generální ředitel Satya Nadella dosud vedl divizi pro cloudové technologie
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Seattle - Novým generálním ředitelem softwarové firmy Microsoft bude šestačtyřicetiletý Satya Nadella, který dosud vedl divizi pro cloudové technologie. Ve funkci s okamžitou platností nahradí Steva Ballmera.

Nadella je teprve třetím generálním ředitelem v devětatřicetileté historii Microsoft. Před ním v čele firmy kromě Ballmera působil ještě spoluzakladatel Bill Gates. Ballmer oznámil již v srpnu, že v následujících dvanácti měsících svoji pozici opustí.

Microsoft rovněž oznámil, že Bill Gates odstoupí z pozice předsedy představenstva společnosti. Vystřídá jej člen představenstva John Thompson. Ten byl také doposud v čele speciální komise, která měla na starost výběr nového generálního ředitele. Podle BBC prohlásil, že za poslední rok zvažoval více než sto možných kandidátů.

Nový generální ředitel byl narozen v Indii, v Microsoftu působí od roku 1992. Za tu dobu vystřídal několik vysokých pozic, včetně divize Office a divize serverů.

"Dnešek mi připomíná můj příchod do Microsoftu před 22 lety. Tak jako vy jsem si mohl vybrat, kde budu pracovat - rozhodl jsem se jít sem. Věděl jsem, že pokud se chci podílet na změně, lepší společnost nenajdu. A stejná inspirace mě drží i dnes," napsal Nadella v dopise zaměstnancům.

 

Právě se děje

Další zprávy