McDonald's prodá 1700 restaurací

Milan Duda
26. 1. 2006 17:59
New York - Hamburgerový magnát McDonald's prodá 1700 restaurací po celém světě do rukou franšízantů. Takový je výsledek tříměsíční bitvy tohoto řetězce s investičním fondem Pershing Square Capital Management, který drží necelých 5 procent akcií McDonald's.

Společnost tak podle Chicago Tribune reaguje na nátlak tohoto investora k restrukturalizaci firmy. Spory mezi ním a McDonald's trvaly poslední tři měsíce. Požadované změny ve společnosti mají podle zástupců  Pershing Square vést k větší průhlednosti finančních toků firmy a s tím souvisejícím vyšším zhodnocením společnosti na trhu.

Avizovaných 1700 provozoven prodá McDonald's během následujících tří let do rukou nových vlastníků - franšízantů. Během příštích šesti týdnů také zveřejní podrobnější finanční výsledky své dceřinné společnosti McOpCo, která provozuje čtvrtinu z 32 tisíc restaurací McDonald's. Firma chce také znovu nakoupit své vlastní akcie v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Prodej by se měl týkat investic v hodnotě 1,6 miliardy dolarů ve 20 zemích světa, kde společnost prodělává asi 60 milionů dolarů. V rukou nových majitelů by měly tyto restaurace naopak přinášet jistý finanční tok z poplatků za poskytnutí licence, píše Chicago Tribune.

Restaurace McDonald's navštíví denně 46 milionů lidí ve sto zemích světa. Svou první pobočku otevřela firma v ČSFR v březnu 1992. Dnes jich v Česku provozuje více než 70, z čehož asi 60 procent funguje na principu franšízíngu. Zda se restrukturalizace společnosti dotkne i českých kmenových restaurací, se zatím nepodařilo zjistit.

 

Právě se děje

Další zprávy