Maďarsko po srážce ratingu chce spolupráci s věřiteli

ČTK ČTK
25. 11. 2011 20:18
Moody's snížila zemi známku, podle maďarských politiků je země obětí útoku spekulantů
Viktor Orbán.
Viktor Orbán. | Foto: Reuters

Budapešť - Maďarská vláda v pátek večer slíbila spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a bankami na stabilizaci domácí ekonomiky.

Jednání s MMF začnou v prosinci, řekl po zasedání vlády ministr hospodářství György Matolcsy. Ke snížení úvěrového ratingu agenturou Moody´s a následným propadům na domácích trzích ministr řekl, že trhy podnikají proti zemi spekulativní útoky.

Matolcsy uvedl, že vláda by v jednání s MMF preferovala sjednání programu Flexible Credit Line (FCL), což je zajišťovací nástroj, který fond poskytuje bez podmínek. To však asi nebude možné, takže Budapešť se podle ministra zaměří na preventivní a záložní úvěrové rámce Precautionary Credit Line nebo Precautionary Standby Agreement.

Srážka přišla i za Orbánovo znárodnění penzí

Moody´s v noci na dnešek snížila hlavní rating Maďarska na stupeň Ba1 a maďarská známka se tak poprvé po 15 letech dostala do spekulativního pásma. Jako důvod označila vysoký dluh a nejistoty ohledně snižování deficitu veřejných financí.

Krok Moody´s byl ranou pro premiéra Viktora Orbána, který snižování rozpočtových deficitu nedosáhl ortodoxními úsporami výdajů. Vláda naopak snížila daně občanům a příjmy posílila nekonvenčními kroky jako dočasnými daňovými přirážkami na banky a další sektory či znárodněním peněz ze soukromých penzijních fondů.

Krok Moody´s byl překvapivý, protože Maďarsko už minulý týden oznámilo, že obnovuje jednání o finanční podpoře s MMF a EU, což dosud po loňském skončení úvěrového programu z roku 2008 odmítalo.

Moody's součástí "finančního útoku"?

Maďarská vláda také na zprávu reagovala podrážděně a ministerstvo hospodářství uvedlo, že krok agentury je neprofesionální a je "součástí finančních útoků proti Maďarsku". Vláda poukazuje na to, že země má jeden z nejnižších rozpočtových deficitů v celé EU a na běžném účtu platební bilance má dokonce přebytek.

Na krok Moody´s reagoval kurz forintu silným poklesem a prudce vzrostly výnosy státních dluhopisů, ty však odpoledne opět klesly. Cena za pojištění maďarských dluhopisů proti bankrotu vzrostla na nový rekord a překonala maximum z března 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy