Mac a iPod zajistily Applu nejlepší 3 měsíce v historii

mič, čtk
26. 7. 2007 9:24
Výsledkům pomohla i novinka firmy iPhone

Washington - Firma Apple letos prodlužuje úspěšné období, které odstartovala uvedením přehrávače iPod. Ve třetím čtvrtletí fiskálního roku zvedla zisk o tři čtvrtiny na rekordních téměř 17 miliard korun (818 milionů dolarů).

Pomohly k tomu právě hlavně prodeje přehrávačů iPod, počítačů Macintosh, ale i novinka firmy, multifunkční telefon iPhone. Ten se začal prodávat až dva dny před koncem třetího čtvrtletí, ale zato rekordně. Za první dva dny se jich prodalo 270 tisíc.

Akcie na houpačce

Tržby se za tři měsíce do konce června zvýšily na 5,41 miliardy dolarů z předchozích 4,37 miliardy dolarů. "Jsme nadšeni, že můžeme oznámit nejvyšší příjmy a zisk za čtvrtletí do června v historii Applu, stejně jako nejvyšší čtvrtletní prodej počítačů Mac v historii," uvedl generální ředitel Steve Jobs.

Dodal, že iPhone měl silný začátek a doufá, že za tři měsíce prodeje společnost prodá milion přístrojů. Apple dodal ve čtvrtletí na trh 1,76 milionu počítačů Macintosh, což představuje meziroční nárůst o 33 procent. Dodávky iPodů stouply o 21 procent na 9,82 milionu kusů.

Netrpělivě očekávaný telefon iPhone se začal prodávat 29. června a během několika dní byl vyprodán. Analytici i investoři vkládají do nového multimediálního mobilního telefonu velké naděje a akcie firmy díky němu během čtvrtletí stouply o více než 30 procent.

V úterý však klesly o více než šest procent, protože firma AT&T, která má exkluzivní práva na prodej telefonu v USA, oznámila, že za první dva dny prodeje aktivovala 146 tisíc přístrojů. Tento počet investory zklamal, protože očekávali, že by Apple mohl za první víkend prodat až půl milionu iPhonů.

iPhone: Po rekordním startu přišlo zklamání - více ZDE

Není jisté, proč je tak velký rozdíl mezi údaji od Applu a AT&T. Jedním z nich však podle analytiků mohou být i problémy s aktivací. Akcie Applu od počátku letošního roku stouply o 62 procent. V posledním fiskálním čtvrtletí firma očekává zisk 65 centů na akcii při příjmech 5,7 miliardy dolarů.

Analytici však počítají se ziskem 83 centů na akcii při příjmech šest miliard dolarů. V období duben až červen zisk na akcii činil 92 centů, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy