Komise kárá Česko. Kvůli plínkám

Adam Junek
19. 7. 2006 12:20
Brusel - Evropská komise dnes uspořádala hon na neposlušné státy Evropské unie. Kárá opět i Česko - kvůli dětským plenám.

Dětské pleny respektive příliš nízká daň z přidané hodnoty, která je na ně v některých zemích uvalena, je dlouhodobě trnem v oku bruselského aparátu. Jednou z těchto zemí je i Česká republika. Ačkoli nemá vyjednanou výjimku nepožaduje u plenek DPH 19procentní DPH, ale jen pětiprocentní.

Proč máte levné plenky

"Dlouho komise měla tuto kauzu jako by u ledu, protože jde o trochu spornou kauzu, kdy pleny pro seniory jsou ve snížené sazbě jako hygienická potřeba. Mezi hygienické potřeby ale evropská legislativa naprot tomu dětské pleny neřadí," uvedl pro deník Aktuálně.cz diplomatický zdroj z Bruselu.

Nyní komise poslala Česku a také Maďarsku, Maltě, Polsku a Portugalsku formální dopis, který požaduje vysvětlení, proč země nařízení neplní. Zahajuje tím celý proces kárného řízení, které může skončit až u Evropského soudu a pokutou pro "neposlušný" stát.

Komise chtěla zahájit řízení proti ČR a dalším zemím už začátkem dubna. Český komisař Vladimír Špidla a další členové komise tvrdili, že zdražování plenek je v rozporu s demografickou politikou EU.

Dnes Špidla sdělil, že odeslání dopisu s upozorněním bylo nezbytné z právních důvodů. Dal však také najevo uspokojení, že jeho argumenty komisi přesvědčily. Komise svým rozhodnutím vyslala politický signál, že je důležité podporovat mladé rodiny, uvedl podle své mluvčí Kathariny von Schnurbeinové.

K soudu například komise žene francouzskou vládu k Evropskému soudu. V roce 2004 jí nařídila, aby získala zpět státní pomoc ve výši 1,1 miliardy eur od France Télécom. Francie nesplnila a tak bude muset v Lucemburku vysvětlovat, proč. Hrozí jí i pokuta za neplnění smluv.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso
Šéf Evropské komise José Manuel Barroso | Foto: EK

Dnešní den si komise vyhradila na kárání členských zemí za neplnění legislativy unie. V poslední době "dává státům přes prsty" čím dál častěji. Jen proti česku má otevřeno bezmála tři sta případů. Letos v lednu dokonce podala na Českou republiku čtyři žaloby.

Eurokomisaři si od toho slibují větší autoritu. Podobně nedávno zasáhla komise proti společnosti Microsoft a udělila jí už druhou vysokou pokutu za to, že nedodržuje pravidl volného obchodu.

Dnes tak komise Itálii komise pohrozila, že by ji mohla pohnat před soudní stolici. Nelíbí se jí totiž mediální zákon, který zvýhodňuje společnost Mediaset, která patří bývalému premiérovi Silviu Berlusconimu.

Lucembursko přijde o své "stříbro"

Bruselský aparát si také dovolil sáhnout na lucemburské "zlato" - daňový systém. Nařídila velkovévodství zrušit systém daňových úlev pro multinacionální korporace, které ze zemičky udělaly evropský daňový ráj. Komise to však považuje za nepovolenou státní pomoc.

Mediální konglomerát Mediaset Silvia Berlusconiho je v hledáčku komise
Mediální konglomerát Mediaset Silvia Berlusconiho je v hledáčku komise | Foto: Reuters

Změnit daňové zákony má Lucemburk ještě letos s účinností od roku 2010. Přitom právě daňové výhody mohou za to, že se 450tisícový národ může chlubit nejvyšším HDP na hlavu.

Maďarsko a Itálie zase komisi stále zlobí se svými zákony o reklamě na tabák. Obě země tak dostaly výhružné dopisy, kdy dalším krokem už je jen soudní proces.

Přišly ale i dobré zprávy. Španělsko se nakonec soudnímu sporu s komisí vyhne. "Eurovláda" se rozhodla nepodniknout proti iberské zemi právní kroky kvůli "zlatým akcií", díky nimž si vláda ponechala rozhodující vliv ve zprivatizovaných firmách jako Repsol, Telefónica či Endesa. Španělsko se podle euroúředníků podřídilo rozhodnutí komise z roku 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy