KBC hlásí ztrátu půl miliardy eur. Jen kvůli odpisům

ČTK ČTK
7. 8. 2012 8:45
Bez odpisů nehmotného majetku by banka skončila v zisku 372 milionů eur

Brusel - Belgická finanční skupina KBC hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 539 milionů eur (asi 13,6 miliardy korun), zatímco před rokem měla čistý zisk 333 milionů eur (zhruba 8,4 miliardy Kč).

Za ztrátou jsou ale převážně odpisy nehmotného majetku, bez nich by KBC měla zisk 372 milionů eur (asi 9,4 miliardy korun). To je sice meziroční pokles, avšak lepší výsledek, než se čekalo.

"Druhé čtvrtletí charakterizují dobré obchodní výsledky, znatelný pokrok u plánovaného prodeje majetku, výrazné snížení rizika a další posílení naší kapitálové a likvidní pozice," uvedl k výsledkům výkonný ředitel KBC Johan Thijs. V tuzemsku belgická banka vlastní ČSOB, která zveřejní výsledky v úterý odpoledne.

Čistý zisk 372 milionů eur znamená proti stejnému období loni pokles o téměř 30 procent. Analytici nicméně očekávali, že pokles bude ještě větší a zisk dosáhne jen asi 354 milionů eur. Za lepším výsledkem je lepší výkonnost na domácím trhu, tedy v Belgii, a také dobré výsledky v zemích střední Evropy.

Výše odpisů, které stáhly celou skupinu do čisté ztráty, dosahuje 1,2 miliardy eur (asi 30,2 miliardy korun). Jde převážně o odpisy majetku, který je určen k prodeji. Týká se to zbylých podílů v ruské bance Absolut a dále ve slovinské NLB, srbské KBC Banka, německé KBC Bank Deutschland a belgické Antwerp Diamond Bank.

Podívejte se na zajímavá loga světových bank:

 

Právě se děje

Další zprávy