Každý desátý úvěr v prodlení, španělské trápení trvá

ČTK ČTK
17. 8. 2012 15:37
Podíl nesplácených úvěrů se v červnu zvýšil na rekordních 9,42 procenta
Foto: Reuters

Madrid - Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů u španělských bank se v červnu zvýšil na rekordních 9,42 procenta z květnových 8,95 procenta.

Celková výše nesplácených půjček nyní činí 164,4 miliardy eur (4,1 bilionu Kč), což je o 8,4 miliardy eur více než v květnu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila španělská centrální banka.

Španělská vláda v červnu požádala země eurozóny o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor až 100 miliard eur. Madrid zatím nestanovil přesnou částku, kterou bude potřebovat.

Nesplácené úvěry španělským bankám rostou od té doby, co v roce 2008 praskla realitní bublina, nafukovaná silným přílivem levných úvěrů do čím dál nadhodnocenějších nemovitostí.

K tomu se přidala ekonomická recese a vysoká nezaměstnanost. Bankovní sektor země se kvůli nesplácení úvěrů do realit dostal do těžké krize, a mnoha španělským bankám prudce klesl v první polovině roku zisk kvůli rezervám na ztrátové úvěry a odpisům realitního majetku.

Špatné úvěry u bank rostou nejen ve Španělsku. Po celé Evropě se podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers špatné úvěry od začátku finanční krize v roce 2008 zdvojnásobily. Nejvíce rostl podíl špatných úvěrů v Řecku, Itálii a Španělsku, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy