Kazašský Home Credit přešel stoprocentně pod ruský

ČTK ČTK
30. 1. 2013 15:37
Transakce je součástí strategických plánů skupiny Home Credit v postsovětských státech
Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Ruská banka Home Credit & Finance Bank, patřící skupině PPF finančníka Petra Kellnera, oznámila převzetí stoprocentního podílu v kazašské bance Home Credit Bank, kde dosud měla skupina Home Credit minoritu. Převod akcií schválily příslušné regulační úřady.

V kazašské bance měl zhruba 90procentní podíl český podnikatel Richard Benýšek, Home Credit s 9,99 procenty měl na ostatní akcie opci, které využil. Mluvčí skupiny David Sahula neupřesnil částku za Benýškův podíl.

"Tato transakce je součástí strategických plánů skupiny Home Credit v (postsovětském) Společenství nezávislých států. Konsolidace ruských a kazašských aktiv umožní synergii v podnikání, výměnu zkušeností a v důsledku zvýší efektivnost v Rusku a Kazachstánu," uvedl předseda představenstva Home Credit & Finance Bank Ivan Svítek, kterému nedávno byla svěřena odpovědnost za rozvoj Home Creditu v celém postsovětském prostoru.

Prodej akcií kazašské Home Credit Bank potvrdil i Richard Benýšek. Prodej podle něj souvisí se změnou jeho investiční strategie. "Z kazašského trhu se rozhodně nestahujeme, hledáme nové investiční příležitosti," uvedl. Dodal, že částku za prodaný akciový podíl nebude zveřejňovat.

Kazašský Home Credit je jedním z hlavních hráčů na trhu spotřebitelských úvěrů v zemi, s podílem na trhu okolo 30 procent.

Home Credit & Finance Bank, která za tři čtvrtletí loňského roku vydělala v přepočtu 7,6 miliardy Kč, je jedničkou na ruském trhu spotřebitelských úvěrů s více než čtvrtinovým podílem; přibližně tříprocentní podíl má i na trhu úvěrů v hotovosti a na trhu úvěrových karet. Na trhu nezajištěných úvěrů je jedničkou mezi ruskými soukromými bankami a čtvrtá celkově.

Skupina Home Credit kromě Česka, Ruska a Kazachstánu působí i v Číně, na Slovensku, v Bělorusku a ve Vietnamu.

 

Právě se děje

Další zprávy