Investoři znárodněné Northern Rock chystají žaloby

Redakce EKO
3. 3. 2008 11:16
Vládu i úřady vinní investoři i akcionáři z "vandalismu"
Foto: Reuters

Londýn - Největší investor britské hypoteční banky Northern Rock, fond SRM Global, tento týden podá žalobu na vládu i regulační úřady, které obviňuje z "vandalismu" při znárodnění hypoteční banky.

Fond, který vlastní v Northern Rock dvanáct procent, by se měl ještě tento týden rozhodnout s právnickou společností White & Case vůči komu konkrétně bude žaloba podána. Mluví se o ministru financí Alistairu Darlingovi i guvernéru centrální Bank of England Mervynu Allisteru Kingovi.

Druhý největší investor, RAB Capital, se k situaci zatím nevyjadřuje. Experti ale očekávají, že k žalobě se brzy přidají manažeři ze společností Legal & General, Hermes a další menší akcionáři.

Celkem čeká na vyplacení kompenzací od vlády více než 180 tisíc akcionářů. Po zveřejnění informace o znárodnění banky se totiž cena akcií snížila na desetinu. A klesla tak hodnota podílů výše zmíněných investorů, což bude hlavním důvodem podání žalob.

Dočasné znárodnění?

Ministr financí Alistair Darling sice prohlásil, že znárodnění bude dočasné. Northern Rock se podle něj po stabilizaci finančních trhů vrátí do soukromých rukou.

"Museli jsme zasáhnout. Pokud bychom banku nechali zkrachovat, problémy by se mohly rozšířit dále do britského bankovního sektoru," dodal.

Řízení banky již převzal Ron Sandler, který v minulosti zachránil pojišťovnu Lloyd's. Finanční ředitelkou je Ann Godbehereová, bývalá manažerka zajišťovny Swiss Re a podle časopisu Fortune jedna z 50 nejmocnějších žen světového byznysu.

 

Právě se děje

Další zprávy