Goldman Sachs velí: prodávejte, ceny budou klesat

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 4. 2011 11:53
Cena ropy opustila dvou a půlleté maximum
Růst cen ropy se zastavil.
Růst cen ropy se zastavil. | Foto: Reuters

New York/Londýn - Využijte vysokých cen komodit a prodávejte dřív, než spadnou dolů, doporučila svým klientům americká investiční banka Goldman Sachs.

Jak uvedla ČTK, toto doporučení bylo pro investory překvapením, banka totiž patří k takzvaným býkům, tedy těm, kdo soustavně sází na růst cen.

Podle Goldman Sachs zvyšují spekulanti cenu ropy až o 27 dolarů, tedy až o pětinu. Banka zdůvodnila své doporučení také tím, že ve Spojených státech se začínají objevovat první známky poptávkové destrukce. Ta má kořeny v příliš vysokých cenách, které snižují spotřebitelskou poptávku a mohla by v budoucnu vést k dramatickému propadu cen.

Na doporučení vlivné banky zareagovala cena ropy. Už v průběhu nočního obchodování v Asii přechodně zlevnila asi o tři procenta, ropa Brent oslabila na 121,97 dolarů za barel, později se vrátila na 123,7 dolarů.

Ještě v pondělí přitom byla cena ropy na nejvyšší úrovni od léta roku 2008, tedy na 127,02 dolarech za barel.

Výrazně ztrácela i cena americké lehké ropy West Texas Intermediate - z pondělních 113.46 spadla na 107,87 dolarů, růstem na 109,50 k 10 hodině pak část propadu smazala.

Experti ale upozorňují, že cena může dál klesat. Jedním z důvodů je i předpověď Mezinárodního měnového fondu, podle které sice drahé komodity hospodářské oživení výrazně neovlivní, ale v budoucnu by mohly být problémem.


 

Právě se děje

Další zprávy