Gazprom se dohodl na spolupráci s Íránem, USA se zlobí

trs
20. 2. 2008 9:45
Ruský gigant pomůže Íránu s těžbou zemního plynu
Mluvčí Gazrpomu ukazuje dokument o jednání s Běloruskem o cenách plynu v příštím roce. Gazprom dal Minsku ultimátum, v němž hrozí, že zítra vypne kohoutky.
Mluvčí Gazrpomu ukazuje dokument o jednání s Běloruskem o cenách plynu v příštím roce. Gazprom dal Minsku ultimátum, v němž hrozí, že zítra vypne kohoutky. | Foto: reuters

Moskva - Monopolní ruský producent zemního plynu Gazprom je těsně před uzavřením smluv s íránskou vládou.

Ruský státní gigant by měl na základě smluv pomoci Íránu s rozvojem nalezišť zemního plynu a ropy na jihu země.

Generální ředitel Gazpromu Alexej Miller a iránský ministr ropného průmyslu Gholámhosejn Nozarí se tak dohodli během úterní schůzky, napsala agentura Reuters.

"Obě strany se dohodly na společném rozvoji dvou nebo tří bloků projektu South Pars, a na účasti společnosti Gazprom Něfť v projektech na těžbu ropy v Íránu," píše se ve společném prohlášení.

Gazprom Něft patří do skupiny Gazpromu a zabývá se těžbou ropy.

Přesnou hodnotu investic Gazprom neuvedl. V nejbližších dvou měsících by podle agentury Reuters měli do Teheránu přicestovat zástupci Gazpromu a vyjednávání uzavřít.

Rusko: Íránu se bojíme, přesto spolupracujeme

Spolupráce Íránu a Gazpromu, který pokrývá přibližně čtvrtinu evropské spotřeby zemního plynu, vyvolává znepokojení především ze strany USA. Ty dlouhodobě usilují o izolaci režimu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby jej donutily vzdát se jaderného výzkumu.

Rusko je sice také do určité míry znepokojeno íránským jaderným programem a nebezpečím vývoje atomových zbraní, nesouhlasí však se sankcemi OSN.

V současné době se již Gazprom na projektech v Íránu účastní. Spolupracuje přitom s francouzskou společností Total a malajsijskou firmou Petronas.

Podle informací organizace American Enterprise Institute už Rusko v Íránu investovalo téměř čtyři miliardy dolarů.

Nejjižnější lokalita těžby zemního plynu leží na souostroví Tierra del Fuego, ve výběžku jihoamerického kontinentu.
Nejjižnější lokalita těžby zemního plynu leží na souostroví Tierra del Fuego, ve výběžku jihoamerického kontinentu. | Foto: BASF

Írán v současnosti také tlačí na Rusko, aby prosadilo zřízení nového sdružení producentů zemního plynu, podobnou ropnému kartelu OPEC.

To však Rusko odmítá - podporuje sice lepší koordinaci mezi producenty plynu, nechce však společnost, která by podobně jako OPEC ovlivňovala ceny zemního plynu.

Rusko a Írán jsou největšími světovými zásobárnami zemního plynu. Ruské zásoby se odhadují na 47 bilionů metrů krychlových, íránské asi na 28 bilionů. V Rusku těží jen Gazprom ročně asi 550 miliard metrů krychlových, íránská těžba se v současnosti pohybuje kolem 100 miliard ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy