Firmy na Slovensku musejí kvůli podvodům skládat kauce

ČTK ČTK
14. 11. 2012 17:35
Vláda krok hájí jako opatření v boji proti daňovým únikům. Podnikatelé mluví o šikaně

Bratislava - Začínající podnikatelé na Slovensku, kteří se chtějí stát plátci daně z přidané hodnoty (DPH), musejí státu složit kauci. Důvodem jsou daňové podvody, kvůli kterým stát přichází o peníze. Opatření státu firmy kritizují.

Povinnost skládat kauci v hotovosti nebo prostřednictvím bankovní záruky ve prospěch daňového úřadu na období jednoho roku platí už od října, detaily zveřejnila Finanční správa až v těchto dnech. Úřad rozhodl, že od všech nových podnikatelů, kteří nemají žádnou podnikatelskou historii a kteří se zaregistrují za plátce DPH, bude vyžadovat peněžitou záruku ve výši 2000 eur (50 900 korun).

Šikana nebo boj proti daňovým únikům?

Kauce se podle zákona může pohybovat od tisíc do půl milionu eur. Vztahuje se i na nové firmy, které jsou majetkově nebo personálně propojeny s dlužníky na DPH. U těch bude kauce obvykle vyšší. V prvním měsíci platnosti nových pravidel si daňové úřady vyžádaly záruku od zhruba šesti desítek žadatelů o registraci k DPH. Kauci dostanou podnikatelé zpět po roce v případě, že nevykážou daňové nedoplatky.

Podnikatelům se toto opatření nezamlouvá. Podnikatelská aliance upozornila, že už se samotným založením firmy jsou spojeny náklady, přičemž nové firmy mají jen omezený přístup k úvěrům. Složenou kauci stát navíc neúročí.

Státní Institut finanční politiky dříve v letošním roce odhadl, že státu na DPH unikají více než dvě miliardy eur ročně. Skládaní kaucí je pouze jedním z opatření, od nichž si vláda slibuje potírání daňových podvodů. Stát také zpřísnil podmínky používání registračních pokladen nebo zavedl možnost ručení odběratelů za to, že jejich dodavatelé zaplatí státu DPH.

Slovenská policie v minulosti odhalila několik případů podvodů s nadměrnými odpočty DPH. Podvodníci na tento účel podle vyšetřovatelů zakládají síť firem, které mezi sebou často vykazují jen fiktivní obchody. Před soudem stanul například podnikatel z východního Slovenska, který prý připravil stát prostřednictvím nelegálních odpočtů DPH o několik desítek milionů eur.

 

 

Právě se děje

Další zprávy