Evropská komise navrhla společný dohled nad bankami

ČTK ČTK
12. 9. 2012 10:35
Jde o první významný krok směrem k bankovní unii
Foto: Thinkstock

Štrasburk - Evropská komise navrhla, aby Evropská centrální banka převzala dohled nad všemi bankami v eurozóně, a udělala tak první významný krok směrem k bankovní unii. Návrh ve středu ve Štrasburku představil předseda komise José Barroso.

Společný dohled by měl začít fungovat v lednu příštího roku, Česka se přímo netýká.

Barroso ve svém výročním projevu o stavu unie před europoslanci řekl, že bankovní dohled znamená položení základního kamene budoucí bankovní unie. "Jednotný systém dohledu, který dnes navrhujeme, vytvoří silnou strukturu, jejímž jádrem bude Evropská centrální banka," uvedl.

Podle plánů Evropské komise by společný dohled měl začít fungovat v lednu příštího roku, zprvu se ale omezí na banky, která požádají o pomoc záchranný fond ESM. Od července 2013 by se dohled Evropské centrální banky rozšířil na největší banky důležité pro finanční systém a v lednu 2014 by pod něj spadalo všech 6000 bankovních ústavů eurozóny, včetně družstevních záložen a spořitelen.

Vznik jednotného dozoru je podmínkou pro to, aby evropské záchranné fondy mohly poskytovat finanční pomoc přímo ohroženým bankám. To by mělo zabránit prohlubování dluhové krize.

ECB by měla podle plánů komise převzít klíčové pravomoci národních regulátorů, a nově by tak například mohla udělovat a odebírat bankovní licence, rozhodovat o tom, jak by měly posilovat kapitál nebo prodávat aktiva, aby se vyhnuly případnému bankrotu, a dohlížet na rizikové operace.

Každodenní dohled nad bankami nebo ochrana zákazníků by měla dál zůstat na bedrech národních úřadů.

Českou republiku návrh nijak přímo neovlivní, protože se vztahuje jen na státy eurozóny. V zemích, které eurem neplatí, bude bankovní dozor dál spadat pod příslušné národní úřady.

Jak na mateřské společnosti?

Navzdory tomu EU čeká velká debata o tom, jak zajistit dostatečné pravomocí pro národní regulátory ve vztazích mezi mateřskými bankovními společnostmi sídlícími v eurozóně a jejich dcerami působícími mimo ní. V České republice se to týká například Komerční banky, kterou vlastní francouzská finanční skupina Societé Générale, nebo ČSOB, jejímž majitelem je belgická KBC.

Podle českého eurokomisaře Štefana Füleho může být vznik bankovní unie důležitý i pro Česko. "Považuji za důležité zdůraznit, že v rámci EU existuje jen jeden bankovní trh. A i vzhledem ke skutečnosti, že 95 procent bankovního sektoru v ČR je v držení zahraničních bank, považuji za důležité, aby se ČR do vytváření bankovní unie aktivně zapojila," uvedl.

Všichni musí souhlasit

Aby ambiciózní návrh Evropské komise začal platit, musí ho jednohlasně odsouhlasit všechny země sedmadvacítky a také Evropský parlament.

Vzhledem k tomu, že z mnoha zemí, například z Německa, zaznívají na adresu těchto plánů silné výhrady, se ale může schvalování protáhnout. Skeptické hlasy se ozývaly i z Česka. Není tedy jisté, že částečná bankovní unie začne platit už od příštího roku.

Kromě společného bankovního dohledu v eurozóně dnes komise navrhla také reformu Evropského bankovního úřadu, který je regulačním orgánem pro všech 27 států Evropské unie. Úpravy se budou týkat například hlasovacích práv jednotlivých zemí.

Také v této oblasti zaznívá vůči návrhům Evropské komise tvrdá kritika - například Velká Británie se obává, že by úřad mohl nyní snadno získat pravomoci zasahovat v britských bankách, aniž by je Londýn dokázal zablokovat.

 

Právě se děje

Další zprávy