Evropa chce sjednotit systémy plateb

rg,kst
2. 1. 2008 17:00
Vzniká Jednotná oblast pro platby v eurech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Co je SEPA

  • Single Euro Payment Area je jednotná oblast pro provádění plateb v EUR.
  • Klade si za cíl vytvořit platební prostor, ve kterém budou moci spotřebitelé, podniky a další hospodářské subjekty  provádět a přijímat  platby v EUR bez ohledu na to, zda se jedná o platbu v rámci jedné země nebo do země jiné.
  • Uvnitř jednotlivých zemí i mezi nimi budou platit stejné základní podmínky, práva i povinnosti.

Zdroj: ČS

Praha - Evropská unie zavedla Jednotnou oblast pro platby v eurech. Takzvaná SEPA má za úkol v unii sjednotit podmínky pro bezhotovostní platby, přímé inkaso, transakce platební kartou a hotovostní platby eurem. Informuje o tom server ČT24.

Ačkoliv mají banky ze zemí Evropské unie již od roku 2002 povinnost účtovat zákazníkům stejné poplatky za platby vnitrostátní i mezinárodní, v jednotlivých státech stále fungují oddělená clearingová centra, tudíž se pro bankovní domy zvyšují náklady převodů. To by měla SEPA vyřešit.

Podle slov Jitky Pantůčkové, předsedkyně Komise pro platební styk a platební instrumenty, mají standardy pro bezhotovostní převody v EU vejít v platnost letos 28. ledna. Banky v EU pak budou mít tři roky na to, aby tuto službu začaly nabízet.

Nizozemí je připraveno začít standard uplatňovat ihned, zatímco české banky se chystají přizpůsobit v průběhu první poloviny roku 2008. Ačkoli například Česká spořitelna se připojuje k SEPA platebnímu styku hned 28. ledna.

"Vzhledem k tomu, že na klientských účtech zaznamenáváme značný počet transakcí se subjekty z eurozóny, rozhodli  jsme se přizpůsobit eurový platební styk České spořitelny standardům SEPA," uvádí banka ve své tiskové zprávě.

Vyřízení bezhotovostního převodu by mělo být poté vypořádáváno do tří dní od zadání platebního příkazu. V systému bude možné odesílat zprávu pro příjemce v rozsahu do sto čtyřiceti znaků.

 

Právě se děje

Další zprávy