Džínový gigant Levi Strauss vydělal méně. Musel zlevnit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 4. 2011 9:15
Ceny bavlny, kterou musí firma nakupovat, jsou přitom vysoké

New York - Lidé nakupovali na přelomu loňského a letošního roku džínové oblečení Levi Strauss&Co s docela zajímavými slevami. To se ale podepsalo na zisku tohoto amerického výrobce.

Podle jejích údajů klesl firmě v prvním čtvrtletí fiskálního roku čistý zisk o 27,8 procenta na 40,7 milionu USD (685,5 milionu Kč). Je to důsledek snížení cen džínového oblečení a khaki kalhot Dockers. Úmyslem bylo podpořitprodej a vyprodání skladových zásob. Zisky dále snížilo to, že firma musela nakupovat za vysoké ceny bavlnu.

Čisté příjmy, které zahrnují tržby a příjmy z licencí, se však za tři měsíce do konce února zvýšily o 8,3 procenta na 1,12 miliardy USD. K růstu přispěla vyšší poptávka v Asii a zlepšení velkoobchodního prodeje v USA. Zisková marže, tedy podíl zisku na tržbách, kvůli slevám klesla o 1,7 procentního bodu na 49,8 procenta.

Nejvíce rostou tržby v Asii

Tržby v Americe se zvýšily o devět procent. Amerika má na celkových tržbách skupiny zhruba poloviční podíl. Tržby v Evropě stouply o dvě procenta a v Asii o 18 procent.

Společnost Levi Strauss je od roku 1985 v soukromých rukách. Výsledky hospodaření však pravidelně zveřejňuje, protože se veřejně obchoduje s jejími dluhopisy. Čistý dluh firmy na konci čtvrtletí stoupl na 1,63 miliardy USD z 1,59 miliardy před rokem.

Levi Strauss & Co. působí ve 110 zemích světa a zaměstnává přes 10  500 lidí. Své oděvy prodává ve více než 1500 značkových prodejnách a v dalších více než 55.000 obchodech. V České republice a na Slovensku značka působí od roku 1993. V ČR a na Slovensku má společnost Levi's 15 specializovaných obchodů, z toho deset franšízových.

 

Právě se děje

Další zprávy