Dovozce plynu Eni dostal rekordní pokutu

Redakce EKO, ČTK
16. 2. 2006 10:39
Milán - Dovozce plynu do Itálie Eni dostal od italských protimonopolních úřadů rekordní pokutu 290 milionů eur za to, že bránil rivalům v soutěži o zásobování Itálie plynem ze severní Afriky.

Mluvčí společnosti ale dnes oznámil, že se Eni proti sankci odvolá. Pokuta je nejvyšší, jakou kdy italský regulátor jednotlivé firmě udělil. "S největší pravděpodobností se odvoláme," řekl mluvčí.

Úřady firmě také nařídily rozšířit kapacity tuniského plynovodu o 6,5 miliardy krychlových metrů od října 2008 pro přístup třetích stran do sítě. Mluvčí dodal, že toto nařízení úřadů podporuje nové firemní záměry.

Eni již plány na co nejrychlejší rozšíření potrubí předložila. Jde o součást strategie firmy pod vedením generálního ředitele Paola Scaroniho, který funkci převzal v minulém roce.

Itálie je na dovozu plynu závislá. Země letos musela sáhnout do rezerv, aby se vyrovnala s nejchladnější zimou za více než 40 let a s poklesem dovozu z Ruska. V minulém roce Itálie spotřebovala téměř 86 miliard krychlových metrů plynu.

Eni je největší dovozce plynu do Itálie. Ze severní Afriky, především z Alžírska, ročně dopraví zhruba 20 miliard kubíků. Další import plynu jde vedle Ruska například z Nizozemska. Akcie Eni ráno klesly, zatímco italský akciový trh jako celek stagnoval, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy