Daně zaplatí i ztrátové firmy, chce slovenská vláda

ČTK ČTK
11. 11. 2013 17:18
Podniky budou muset nově odvést státu nejméně 480 eur.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenská vláda chce od příštího roku zdanit i ztrátové firmy. Podniky budou muset nově odvést státu nejméně 480 eur (13 000 českých korun) ročně bez ohledu na svůj hospodářský výsledek. Novinářům to řekl ministr financí Peter Kažimír, který představil detaily takzvaných daňových licencí.

Zdanění všech zhruba 157 000 obchodních společností ministerstvo zdůvodňuje snahou potírat daňové úniky a tím, že čtvrtina podniků v uplynulých čtyřech letech nezaplatila žádnou daň ze zisku.

Ministerstvo financí předpokládá, že stát na novém poplatku od firem zinkasuje 112 milionů eur (asi tři miliardy korun) ročně. Tato částka představuje téměř šest procent z letos očekávaného výběru daně z příjmů právnických osob.

"Od placení licencí budou osvobozeny nově založené firmy v prvním roce podnikání. Na živnostníky se licence vztahovat nebudou," uvedl Kažimír. Ziskové firmy si nový poplatek odečtou z daně z příjmů.

Sazba za daňovou licenci nebude stejná pro všechny firmy, záviset má na obratu podniku a na tom, zda je společnost plátcem daně z přidané hodnoty. Ministerstvo financí navrhlo, aby poplatek činil 480 až 2880 eur podle toho, do které ze tří kategorií bude firma zařazena. Nejnižší sazba by se měla vztahovat na podniky s obratem do půl milionu eur, jež nejsou registrovány jako plátci DPH.

Podobný systém minimální korporátní daně uplatňuje například Rakousko, kde je nejnižší firemní daň stanovena na pět procent minimálního základního jmění podniku; u společností s ručením omezeným to představuje 500 eur.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů, která se v parlamentu může opřít o pohodlnou většinu, už dříve přišla s návrhem snížit od příštího roku daň z příjmů pro právnické osoby na 22 procent z nynějších 23 procent. Na tuto hodnotu firemní daň z příjmů na Slovensku stoupla na začátku letošního roku poté, co Ficova vláda zrušila předchozí rovnou daň z příjmů ve výši 19 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy