Další fúze v těžbě, teď za 56 miliard

Michal Najman
26. 6. 2006 14:45
Phoenix - Těžařům se spojování zalíbilo. Mittal se dohodl s Arcelorem a tři americké těžařské firmy se sloučí v transakci v hodnotě 56 miliard dolarů. Nově vzniklý gigant se bude jmenovat Phelps Dodge Inco Corporation.
Důl společnosti Phelps Dodge v peruánském Cerro Verde.
Důl společnosti Phelps Dodge v peruánském Cerro Verde. | Foto: Phelps Dodge

Phelps Dodge Inco stane v čele producentů niklu a bude největší veřejně obchodovaný producent mědi. Další prvenství by mu měla patřit na poli kobaltu a molybdenu.

Celá transakce proběhne ve zkratce takto: Phelps Dodge koupí Inco, která ještě předtím pohltí společnost Falconbridge. Inco a Falconbridge se zabývají zejména těžbou niklu. Poslední, co spojení může zabránit, je případný odpor evropských úřadů.

Transakce ukončí rok dlouhou bitvu o koupi společností Inco a Falconbridge. Phelps Dodge vstupuje do obchodu jako takzvaný "bílý rytíř", chránící před pokusy o nepřátelské převzetí.

Bezmála miliardové úspory

Spojením ušetří nástupnická společnost na nákladech okolo 900 milionů dolarů ročně. Celkem by měla na spojení firma profitovat 5,8 miliardami dolarů.

Dělník ukládající plát mědi v továrně společnosti Phelps Dodge.
Dělník ukládající plát mědi v továrně společnosti Phelps Dodge. | Foto: Phelps Dodge

Před spojením činil součet tržeb jen za první čtvrtletí roku 2006 všech tří společností 6,3 miliardy dolarů a součet zisku před zdaněním (EBITDA) 1,9 miliardy.

"Vytvoření nové společnosti nám dá možnost opevnit se vůči cyklickým výkyvům našeho odvětví, stabilizovat výdělky a zvýšit hodnotu společnosti pro akcionáře," uvedl důvody spojení J. Steven Whistler, ředitel společnosti Phelps Dodge.

Po ukončení transakce budou současní akcionáři Phelps Dodge vlastnit 40 procent akcií, akcionáři Inco 31 procent a akcionáři Falconbridge 29 procent akcií nástupnické společnosti. Společnosti do roka od uzavření smlouvy vykoupí vzájemně vlastněné vlastní akcie za částku pět miliard dolarů.

Nová společnost bude operovat ve 40 zemích světa a zaměstnávat 40 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy