Chceme auta, co volají o pomoc, řekl EP

Dušan Klimeš
27. 4. 2006 12:30
Brusel - Až dva a půl tisíce lidí ročně by nemuselo zemřít, jestli se Bruselu podaří zavést do praxe návrhy opatření, která dnes schválil Evropský parlament na svém zasedání.

Čekání na záchranku po autonehodě by se mohlo zkrátit na polovinu. Technologií, která by toto měla umožnit, je palubní tísňové volání eCall.

Podle zprávy britského europoslance Garyho Titleyho by zavedení systému eCall nejen snížilo dobu reakce na nehodu až o 50 procent, ale dokázalo by i snížit roční externí náklady na silniční dopravu o 26 miliard eur.

Chytrá musí být i dovezená auta

Evropští poslanci by rádi, kdyby do roku 2009 byla všechna nově vyrobená auto vybavena tímto bezpečnostním systémem. Považují to za prioritu své iniciativy, kterou nazvali "e-bezpečnost".

Pro automobilky to však znamená, že připravovaná legislativa je "donutí" instalovat toto nové zařízení do automobilů.

"Samozřejmě aby naše plány měly smysl, musí být systémem eCall vybavena i auta dovezená, nikoli pouze ta, která budou vyrobena v EU," řekl pro deník Aktuálně.cz europoslanec Jaromír Kohlíček z KSČM, který je členem výboru pro dopravu, jenž doporučil Titleyho zprávu plénu ke schválení.

"Řada automobilek však už sama potvrdila, že je připravena spolupracovat a eCall do svých aut "dobrovolně" instalovat," dodal Kohlíček.

Hlasím nehodu

Zařízení by bylo schopno se pomocí družice spojit s nebližší pohotovostní centrálou a poskytnou podrobné informace o poloze. Ručně, či při vážných nehodách automaticky vyslaný signál by měla zachytit bezpečnostní centrála kdekoli v Evropě.

Deset nových sanitních vozů ve službě zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.
Deset nových sanitních vozů ve službě zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. | Foto: Aktuálně.cz

Celoevropský systém by měl sloužit stamiliónům lidí, kteří každoročně cestují za hranice svého domovského státu autem.

Magická stodvanáctka

V rámci bezpečnosti, ochrany zdraví a majetku není podle Titleyho zprávy Evropský parlament spokojen  s rychlostí zavádění jednotného evropského čísla nouzového volání 112.

"Většina členských států EU jen pomalu podněcuje k jeho používání," píše se ve zprávě. Daná směrnice, která tuto problematiku upravuje, je přitom v platnosti již od března roku 2002. Evropská komise proto má zhodnotit, jak ji jednotlivé státy naplňují.

 

Právě se děje

Další zprávy