Chávez: Proinvestujeme 100 miliard

eko, ČTK
24. 11. 2005 9:37
Caracas - Podle venezuelského prezidenta Huga Cháveze by měla Venezuela během pěti let vložit do investičních projektů 100 miliard dolarů, zejména z tržeb za ropu.

Peníze mají jít například do výstavby mostů a rozvoje infrastruktury v přístavech a továrnách.

Chávez uvedl, že výdaje půjdou nad rámec běžného státního rozpočtu a že zahrnují deset miliard dolarů ročně od státního ropného koncernu PDVSA a pět miliard ze zvláštního fondu, který je také financován vývozem ropy. Venezuela je pátý největší vývozce ropy na světě.

"S touto stovkou miliard dolarů, tedy s dvaceti miliardami na rok, prosadíme mimořádné projekty," uvedl Chávez. Venezuelský prezident je levicového smýšlení a je zastáncem pevné státní kontroly nad ekonomikou.

Kritici ale říkají, že má jeho ekonomický model slabinu ve světových cenách ropy, které mohou klesnout. Také připomínají, že se Chávezovi nepodařilo kopírováním kubánského stylu zajistit Venezuele stabilní ekonomický růst.

Státní petrochemické firmy podle Cháveze zajistí investičnímu programu dvě miliardy dolarů ročně, zatímco tři miliardy půjdou z daní mimo rozpočtových daňových příjmů. Venezuela je klíčový dodavatel ropy do Spojených států a její ekonomika díky vysokým světovým cenám suroviny rychle roste.

 

Právě se děje

Další zprávy