ČEZ se dohodl s odboráři v Bulharsku, stávka nebude

Red EKO, Reuters
11. 4. 2008 13:15
Dohoda o platech je podepsána
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Sofie - Dnes v 11 hodin sofijského času podepsali zástupci bulharských odborů a vedení bulharské pobočky ČEZu dohodu o mzdové politice na roky 2008 a 2009. Odbory již ohlásily oficiální konec stávky. 

Konečná dohoda obsahuje nárůst základních mezd o 24,97 procent. Dojde však ke snížení variabilních složek platů a bonusů.

"Dohoda je kompromis dosažený po složitých a dlouhých jednáních. Jako úspěch chápeme to, že se zároveň  podařilo vyjednat již rámec navýšení v roce 2009, inflace + 2 procenta," uvedl Luboš Pavlas, country manager ČEZ v Bulharsku.

Plány na snižování počtu zaměstnanců v rámci pokračující restrukturalizace společnosti tak zůstávají nadále v platnosti,  podařilo se také dojednat snížení odstupného při odchodu ze společnosti z organizačních důvodů a při odchodu do důchodu.

"Včerejší stávky se podle oficiálních údajů zúčastnilo 42 procent zaměstnanců ČEZ Distribuce Bulharsko," informovala Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ.

Bulharští zaměstnanci  společnosti ČEZ ve čtvrtek ohlásili stávku, jejímž důvodem bylo ztroskotání jednání o navýšení platů, jak oznámila stávková komise zastupující zaměstnance. Informaci přinesla včera agentura Reuters.

Společnou řeč se oběma stranám nedařilo nalézt. Odboráři totiž jednomyslně odmítli plánované propouštění a zároveň s tím vznesli požadavky na zlepšení pracovních podmínek a bezpečnostních standardů.

Bez dohody se bude stávkovat

"Ve stávce budeme pokračovat, dokud nedosáhneme dohody," řekl šéf odborářů Denko Roidev. Do stávky mělo počínaje pátkem vstoupit 90 procent (asi 2 700) všech zaměstnanců.

Vedení společnosti ČEZ oznámilo, že stávka nepovede k žádným odstávkám v dodávkách elektřiny.

Elektrárny v západním Bulharsku, které společnosti patří, dodávají elektřinu pro dva miliony lidí, a to včetně hlavního města Sofie.

Český energetický obr vlastní 67 procentní podíl v západobulharských elektrárnách.

Ty loni celkem vyprodukovaly 8,46 miliard kilowatthodin energie, přičemž 46 procent z ní putovalo do domácností a 54 procent do továren a podniků.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy