Česko musí ulehčit kontrolu peněz z unie

ČTK
2. 3. 2006 14:21
Praha - Česká republika bude muset od roku 2007 zjednodušit kontrolu rozdělování peněz z fondů Evropské unie.

Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Současná několikanásobná kontrola je podle něj příčinou pomalejšího rozjezdu a nižšího čerpání peněz z EU.

"Současné období je varováním. Musíme jednoznačně zjednodušit systém kontroly. Budeme odstraňovat věci, které se v tomto období ukázaly jako zbytečné," řekl Martínek.

Poprvé i naposled

V letech 2007 až 2013 bude moci ČR z evropských fondů čerpat kolem 100 miliard korun ročně. Podle Martínka to bude první a zřejmě poslední období, kdy bude příliv peněz takto velký, a ČR by jej měla co nejlépe využít.

Přidělených zhruba 775 miliard korun chce ČR rozdělovat mezi úspěšné projekty prostřednictvím 24 různých operačních programů. Jednotlivé úřady a kraje se nyní dohadují, kolik prostředků budou moci prostřednictvím svých programů rozdělit.

Téměř všichni chtějí více peněz, než jim v pracovním návrhu přidělilo MMR. Celkové dodatečné požadavky dosahují mnoha desítek miliard korun.

Dají se čekat změny

Podle Martínka se však konečné rozdělení peněz bude lišit jen nepatrně o několik procent. ČR je totiž limitovaná pravidly EU. Na fond soudržnosti, tedy na velké projekty v dopravě a životním prostředí, musí jít nejméně třetina všech peněz.

Na rozvoj lidských zdrojů a vzdělání bude muset ČR vyčlenit nejméně pětinu všech prostředků.

Mírně změnit se podle ministra může počet operačních programů, a to po jednání ve vládě nebo s Evropskou komisí. Stále například existuje možnost, že se sloučí programy podnikání a výzkumu a vývoje.

Rozpočet Evropské unie na roky 2007 až 2013 v tuto chvíli ještě není schválen, podle Martínka ale nelze v přípravě programů čekat. Je třeba je již nyní připravovat tak, aby mohly být od 1. ledna 2007 spuštěny, uvedl ministr.

Dosud Česko vyčerpalo asi 20 procent

Regionální evropská politika klade podle náměstka ministra místního rozvoje Jiřího Patočky důraz mimo jiné na rozvoj vědy, výzkumu a inovace, protože Evropa v těchto oblastech zaostává za Japonskem a některými asijskými zeměmi. Podpořit je třeba také zaměstnanost, vzdělávání a ochranu životního prostředí.

Čerpat ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti EU může ČR od svého vstupu do EU v květnu 2004. Do roku 2006 může vyčerpat zhruba 75 miliard korun, podle EK však zatím využila jen 18 až 20 procent této částky. Příjemcům na účty zatím dorazilo pouze zhruba šest procent dostupných peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy