Británie chystá pro banky další desítky miliard liber

Ekonomika Ekonomika
19. 1. 2009 10:26
Druhý záchranný balík by měl obsahovat asi 100 miliard liber
Znak britské libry
Znak britské libry | Foto: Reuters

Londýn - Velká Británie chystá pro svůj bankovní sektor po čtvrt roce druhý záchranný balík, a to v hodnotě minimálně 100 miliard liber (149 miliard dolarů). Informovala o tom v pondělí agentura Bloomberg. Peníze mají zabránit prodlužování hospodářské recese a umožnit bankám, aby si mezi sebou mohly půjčovat.

Finanční instituce budou mít za úkol označit své nejrizikovější úvěry a budou si je moci za poplatek u vlády pojistit proti ztrátám, píše agentura Reuters. Přestože banky za své původní ztráty zodpovídat budou i nadále, zabrání se jejich dalšímu prohlubování a vzroste důvěra na finančním trhu. Prodlouží se také program úvěrových garancí, který odepisuje dluhy bank, do nichž vláda vložila nový kapitál.

Vláda se mimo jiné chystá zvýšit svůj podíl v britské bankovní skupině Royal Bank of Scotland Group z 58 na 70 procent. Má v plánu vyměnit prioritní akcie v hodnotě pěti miliard liber (7,4 miliard dolarů) nakoupené loni za akcie kmenové.

Royal Bank of Scotland dnes oznámila, že by kvůli zhoršení úvěrové krize za loňský rok mohla vykázat ztrátu ve výši až 28 miliard liber (41 miliar dolarů). Jednalo by se tak o vůbec největší vykázanou ztrátu společnosti ve Velké Británii.

Jde o dočasný krok

"Možný dopad dnešního oznámení na veřejné finance bude převážně dočasný," uvedla vláda ve svém prohlášení. "Investice nebudou drženy déle, než bude nezbytně nutné k zajištění stability a ochrany zájmů daňových poplatníků."

"Jde o proces znárodnění," upozornil bývalý ekonom Bank of England Danny Gabay. "Pojišťovací plán pomůže spíše k vyrovnání se se symptomy než s příčinou této krize."

Loni v říjnu britská vláda napumpovala do bank 37 miliard liber (55 miliard dolarů). Stát je poskytl za podíly v Royal Bank of Scotland, Lloyds a HBOS, kterou Lloyds převzala.

Velká Británie před několika dny snížila základní úrokové sazby na 1,5 procenta, což je rekordní minimum. Ekonomická data tento týden pravděpodobně ukáží, že britská ekonomika se nachází poprvé od roku 1992 v recesi.

 

Právě se děje

Další zprávy