Boj o ABN přituhuje, teď jde o americkou divizi

Dušan Klimeš
7. 5. 2007 10:40
Konsorcium RBS zvyšuje nabídku, ABN odmítá
Foto: LaSalle

Amsterdam - Původně šlo o jasný a "jednoduchý" obchod, největší v historii bankovnictví. Britská Barclays měla vzít pod svá křídla ABN AMRO za 67 miliard eur.

Do hry vstoupilo ale konsorcium vedené Royal Bank of Scotland (RBS), které pořádně zamíchalo kartami.

Přišlo totiž s protinabídkou ve výši 72 miliard eur. Hlavní spor se ale poté rozhořel o americkou banku LaSalle, která patří do skupiny ABN. Konsorcium RBS nabídlo další 3,5 miliardy navíc za americkou divizi oproti konkurenční Barclays, aby strhlo vítězství na svoji stranu.

Přesto nizozemská ABN AMRO nabídku konsorcia odmítla a LaSalle zatím zůstává v rukou Nizozemců.

Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání".
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání". | Foto: Reuters

Zatímco původní dohoda s Barclays zněla tak, že LaSalle bude po fúzi prodána za 21 miliard dolarů společnosti Bank of America, konsorcium RBS by si ji rádo ponechalo.

Miliardy navíc

Konsorcium nabídlo ABN za tuto americkou divizi 24,5 miliardy dolarů. Nabídka měla ale podmínku: dostane i celé ABN.

Bank of America má zájem o LaSalle, divizi ABN AMRO
Bank of America má zájem o LaSalle, divizi ABN AMRO | Foto: Aktuálně.cz

Do hry ale vstoupila i samotná Bank of America, která podala stížnost k soudu a snaží se zablokovat prodej LaSalle někomu jinému.

Ovšem zřejmě nejdůležitějším hráčem celé partie jsou nyní akcionáři. Těm se prodej amerických aktivit nelíbil natolik, že část z nich podala žalobu, na základě které soud předběžně zablokoval prodej.

Situace je tak nyní nepřehledná. Padají různé nabídky z několika stran, jednání komplikují soudní stížnosti, akcionáři navíc nejsou jednotní v tom, komu by ABN AMRO mělo nakonec připadnout.

 

Právě se děje

Další zprávy