Bakalově NWR klesl výrazně zisk, dividendu vyplatí

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
23. 2. 2012 8:55
Meziročně zisk spadl takřka o polovinu, dividenda za rok 2011 by měla být 0,23 eur
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha -Těžební společnosti New World Resources, majitelce černouhelné firmy OKD, v loňském roce klesl zisk meziročně o 44 procent na 130 milionů eur (v přepočtu asi 3,3 miliardy korun).

Tržby firmě stouply v roce 2011 meziročně o tři procenta na 1,632 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun). NWR to dnes oznámila v tiskové zprávě.

V samotném čtvrtém kvartálu čistý zisk, který připadá akcionářům, dosáhl hodnoty 8,77 milionů eur. Trh přitom podle agentury Reuters očekával 15,9 milionů eur. Zisk nedosáhl na odhady ani na provozní úrovni, když dosáhl na 40,68 milionů eur při očekávaných čtyřiačtyřiceti milionech.

„Postupné ubývání optimismu mezi firmami v eurozóně ve druhé polovině roku 2011, společně s nejistým makroekonomickým výhledem, vedly k urychlení poklesu poptávky po oceli a surovinách k její výrobě na našem cílovém trhu," komentuje výsledky předseda představenstva NWR Mike Salamon.

„Naproti tomu se energetické uhlí, coby zavedený a spolehlivý zdroj energie pro evropské výrobce elektřiny, projevilo jako méně citlivé na makroekonomickou situaci a tento trend očekáváme i v roce 2012," doplňuje Salamon.

NWR navrhuje vyplatit za druhé pololetí roku 2011 dividendu 0,07 eur na akcii. Pokud to dubnová valná hromada schválí, pak celoroční dividenda bude činit 0,23 eur na akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy