Areva a Toshiba mají zájem o výrobce jaderného paliva

ČTK ČTK
21. 1. 2013 21:46
Firmy chtějí koupit společnost Ureco, kterou spoluvlastní Británie, Německo a Nizozemsko
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn, Berlín - Evropský producent jaderného paliva Urenco by mohl být na prodej, i když podílníci z Británie, Německa a Nizozemska se na osudu firmy zatím neshodují.

O nabídce na koupi uvažuje francouzská jaderná skupina Areva a také japonská společnost Toshiba pro svého výrobce reaktorů Westinghouse, řekly agentuře Reuters informované zdroje.

Británie dala najevo, že by svůj třetinový podíl v Urenco ráda prodala. Německé energetické koncerny RWE a E.ON, které mají další třetinu, podle pondělního sdělení nizozemské vlády jednají o jeho prodeji s možnými kupci. Sama nizozemská vláda však o prodeji svého podílu neuvažuje.

Na prodeji firmy se musí dohodnout všechny tři vlády, které založily Urenco v roce 1971 smlouvou v nizozemském Almelu. Podle zdroje z odvětví již akcionáři o prodeji firmy mluvili, vzhledem k různým cílům podílníků a komplikacím spojeným se smlouvou je ale pravděpodobně, že letos ještě žádná změna nenastane.

Analytici odhadují hodnotu firmy na 2,5 miliardy až 3,6 miliardy eur (až 92 miliard Kč). Někteří akcionáři ale doufají, že by mohla být až 12 miliard eur.

Areva podle jednoho ze zdrojů vyjádřila o Urenco zájem, i když konkrétní kroky ještě nezahájila. Francouzská skupina již s Urenco provozuje společný podnik a využívá jeho technologii obohacování uranu v centrifugách.

Podle britského listu Sunday Times zvažuje nabídku na Urenco i Toshiba, která by za ni mohla podle analytiků zaplatit více. Na rozdíl od Arevy, která nabízí veškerou technologii pro jadernou energetiku, se Westinghouse zaměřuje hlavně na reaktory, což oslabuje jeho pozici ve veřejných soutěžích, kde bývají dodávky paliva velkou výhodou.

Areva i Westinghouse patří mezi zájemce o dostavbu české Jaderné elektrárny Temelín.

Urenco je druhým ze čtyř největších světových dodavatelů jaderného paliva za ruským podnikem Tenex. Dalšími dvěma globálními hráči v oboru jsou americká USEC a Areva. Urenco měla v roce 2011 čistý zisk 359 milionů eur (9,2 miliardy Kč) při tržbách 1,3 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy