Absolut vodka jde do dražby. Zájemců je plno

mp
20. 9. 2007 11:45
Očekávaný výnos je čtyři a půl miliardy dolarů

Stockholm - Nejcennější klenot švédského alkoholového průmyslu Absolut vodka půjde do soukromých rukou. Švédská vláda se rozhodla, že společnost Vin & Spirit, která slavnou vodku vyrábí, prodá ve veřejné dražbě.

O plánované transakci napsaly Hospodářské noviny.

Od prodeje státní firmy si kabinet slibuje tučný výdělek. Absolut vodka je osvědčeným obchodním artiklem, kterého se ročně vyrobí okolo sto milionů litrů. Jde také o vlajkovou loď společnosti: Absolut vodka se na jejím zisku podílí až 80 procenty.

Ekonomičtí analytici očekávají, že by souboj o prestižní značku mohl státní kase vynést až čtyři a půl miliardy dolarů.

O zájemce není nouze

K dražbě se politici přiklonili poté, co zavrhli prodej na burze, kde hypoteční krize ve Spojených státech způsobila pokles akcií. Dražební tahanice mezi zájemci mají Švédsku přinést jistější zisk.

O potenciální kupce stát rozhodně nouzi nemá, často se jedná o velké hráče na trhu s lihovinami. O Vin & Spirit už projevil zájem například americký koncern Fortune Brands, který vyrábí bourbon Jim Beam a v USA Absolut vodku distribuuje.

Na výrobu slavné lihoviny se třese také rumový král Bacardi nebo výrobce konkurenční Finlandie, společnost Brown-Forman.

Soupeřit budou o společnost, která kromě Absolut vodky vyrábí ještě třeba gin Plymouth nebo rum Cruzan.

 

Právě se děje

Další zprávy