Svařák index: Nejlépe nemusí být tam, kde jsou nejvyšší platy, vyhrál Moravskoslezský kraj

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 22. 12. 2015 15:17
Analytici projektu Česko v datech porovnali, kolik svařáků si obyvatelé jednotlivých krajů mohou koupit ze své průměrné mzdy. Výsledek ukázal, že nejvyšší kupní sílu mají obyvatelé Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.
Svařené víno. Ilustrační foto
Svařené víno. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Nejvíce svařeného vína si ve svém krajském městě mohou dovolit obyvatelé Moravskoslezského kraje, nejméně Středočeši. Ukazuje to žebříček, který sestavili analytici projektu Česko v datech.

Nejvyšší hodnotu takzvaného Svařák indexu má Moravskoslezský kraj. V Ostravě si spotřebitelé mohou z průměrné mzdy koupit celkem 945 svařených vín, dvě deci svařáku tu na vánočních trzích vyjdou v průměru na 25 korun.

"Výsledky potvrzují, že nejlépe nemusí být tam, kde jsou nejvyšší platy, záleží také na cenách zboží a služeb," uvádí hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Ten připomíná, že například "vítězný" Moravskoslezský kraj jinak trápí dlouhodobě nadprůměrná nezaměstnanost či problémy důlního průmyslu. "Alespoň si lidé v tomto kraji mohou na vánočních trzích koupit svařák výrazně levněji než v metropoli," dodává Marek.

Tradice vánočních trhů je navíc na Ostravsku malá, myslí si analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. "Nejsou tak oblíbené a vyhlášené a tomu odpovídá cena," říká. Jihomoravský kraj a Brno jsou podle něj na druhém místě kvůli široké nabídce. "Je zde obrovská konkurence a nepřeberné množství svařáků, punčů a dalších. Tradiční je i takzvaný Turbomošt," popisuje s tím, že vysoká konkurence tlačí ceny dolů.

Nejmenší kupní sílu mají naopak obyvatelé Královéhradeckého a Středočeského kraje. Pokud by se Středočech rozhodl utratit celou průměrnou mzdu za svařák v Praze, tak si jich na trzích pořídí jen 520. Přímo Pražané jsou na tom ve srovnání se Středočechy lépe - ačkoliv v průzkumu kupovali svařák ve stejném městě, tak mají k dispozici vyšší průměrnou mzdu.

"Je jasné, že Prahu a Středočeský kraj sráží vysoká cena," souhlasí analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Svařák je v hlavním městě dražší, protože tu prodejci pravděpodobně zaplatí více za pronájem stánku nebo obchodu, kromě toho táhne ceny nahoru vysoká poptávka.

"Do Prahy se na vánoční trhy sjíždějí obyvatelé nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Praha má v tomto směru určitý punc exkluzivity, a tím pádem si prodejci mohou dovolit prodávat svařené víno za vyšší cenu," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Vliv na poptávku má podle něj i vztah návštěvníků trhu k alkoholu.

Svařák index v prosinci 2015:

Kraj  Počet svařáků za průměrnou mzdu v kraji Cena svařáku
1) Moravskoslezský 945 25 Kč
2) Jihomoravský  837 30 Kč
3) Vysočina  781 30 Kč
4) Pardubický  769 30 Kč
5) Zlínský  755 30 Kč
6) Plzeňský  713 35 Kč
7) Jihočeský  698 33 Kč
8) Olomoucký  694 33 Kč
9) Ústecký 669 35 Kč
10) Hl. m. Praha 668 50 Kč
11) Karlovarský 633 35 Kč
12) Liberecký 603 40 Kč
13) Královéhradecký 522 45 Kč
14) Středočeský 520 50 Kč

Pokud jde o zahraniční vánoční trhy ve střední Evropě, nejlevnější svařák je k dostání v Berlíně, kde stojí 2,50 eura. V německém Stuttgartu vyjde na tři eura, v Brémách na 3,50 eura, v Drážďanech na 3,80 eura, ve Vídni na 4 eura a ve švýcarském Curychu na 5,5 eura.

"Svařák index nebere v potaz kvalitu nabízeného nápoje v jednotlivých městech, ani cenu vstupních ingrediencí, ani turistický potenciál jednotlivých měst," dodávají autoři výzkumu. Na rozdíl od cukroví nebo vánoček jsou ale podle nich rozdíly minimální.

Pro měření kupní síly se v ekonomice tradičně využívá takzvaný Big Mac Index, který zjišťuje cenu sendviče v řetězcích McDonald´s po celém světě. Kromě toho ekonomové porovnávají i ceny iPhonů. "Viděl jsem přepočet na cigarety, občas se ukazuje kupní síla na základních potravinách typu mléko, pečivo," dodává Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy