Státní dluh mírně klesá, na každého Čecha ale stále připadá 158 tisíc korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2015 17:08
Za tři čtvrtletí letošního roku klesl státní dluh o 600 milionů na 1,663 bilionu korun. Na každého obyvatele tak připadá zhruba 158 tisíc korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Branislav Račko/Economia

Praha - Státní dluh letos ke konci září klesl o 0,6 miliardy korun na 1,663 bilionu korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 158 tisíc korun.

"Po šestnácti letech dvouciferných nárůstů v procentním vyjádření se od předloňského roku daří státní dluh stabilizovat. Nutno však dodat, že stabilizace státního dluhu není výsledkem zlepšení hospodaření české vlády - ať už té současné nebo minulých - ale čerpáním rezervních prostředků," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Příznivé podle něj je, že v poměru k hrubému domácímu produktu je veřejné zadlužení České republiky, jehož podstatnou složkou je právě státní dluh, v kontextu zemí Evropské unie podprůměrné. "V daném ukazateli jsme na tom lépe než země jako Německo, Rakousko, Finsko či Nizozemsko, o takzvaných periferních státech eurozóny ani nemluvě," uvedl.

Pokles dluhu vedl podle ministerstva financí i nižším čistým úrokovým výdajům na obsluhu dluhu. Ty se meziročně snížily o 2,1 miliardy na 40,9 miliardy korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a v první řadě vzniká hromaděním schodkůstátního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ministerstvo během tří čtvrtletí vydalo na domácím trhu střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 122,4 miliardy korun. Zároveň splatilo během prvního až třetího čtvrtletí dluhopisy za 113 miliard korun. Na zahraničních trzích ČR do konce září žádné dluhopisy nevypadla, ani nevyužila půjčky od Evropské investiční banky (EIB). Celkové splátky úvěrů EIB od ledna do konce září ovšem činily 2,3 miliardy korun.

Úřad upozornil, že v srpnu bylo poprvé v historii České republiky dosaženo u prodeje státních dluhopisů záporného výnosu, a to -0,001 procenta. Šlo o prodej tříletých dluhopisů. Následně byla v září vydána ministerstvem další emise státního dluhopisu, u které byl průměrný záporný výnos -0,212 procenta.

Během celého roku 2014 státní dluh meziročně klesl o zhruba 20 miliard na 1,6637 bilionu korun. Šlo o první pokles dluhu od roku 1995.

 

Právě se děje

Další zprávy