Stát má plán, jak znovu ovládnout Setuzu

Sabina Slonková
11. 12. 2005 17:40
Praha - Stát už narýsoval svou strategii, díky níž chce znovu ovládnout potravinářskou společnost Setuza.

O podíl v největší potravinářské firmě stát přišel před pár týdny kvůli utajované smlouvě, kterou s lidmi ze Setuzy před rokem a půl uzavřel uzavřel exministr zemědělství Jaroslav Palas. Jak stát přišel zkrátka ČTĚTE ZDE.

Nový šéf resortu Jan Mládek nyní podle informací deníku Aktuálně.cz hodlá odkoupit od Českého oleje podíl, který firma pomocí sporných dohod s Palasem získala za "pouhých" 100 milionů korun. A to výměnou za to, že stát nepošle Setuzu okamžitě do konkursu.

Oddlužit a prodat

Za Setuzou má totiž stát pohledávku, která dnes se vším příslušenstvím přesahuje čtyři miliardy a na konkursu by tratili zejména lidé, kteří dnes Setuzu ovládají.

"Pokud se podaří znovu koupit zpět podíl státu, měla by být ta obří pohledávka za Setuzou kapitalizována a firma následně prodána ve veřejné soutěži," uvedl Mládkův spolupracovník, který je s úmyslem ministra zemědělství detailně seznámen.

Sám Mládek nechce stav jednání o Setuze nijak komentovat. "Můžeme potvrdit jen to, že schůzka proběhla a do konce roku předpokládáme, že bude další," uvedl ministrův mluvčí Tomáš Loskot.

Pitr: Bylo to testovací kolo

Existenci Mládkova plánu nicméně na dotaz Aktuálně.cz potvrdil Tomáš Pitr, který za Setuzu a jejího klíčového majitele, firmu Český olej vystupuje. Ministr seznámil se svou představou lidi ze Setuzy minulé pondělí na schůzce s Michalem Zouharem, který je oficiálně vedený jako stoprocentní akcionář Českého oleje.

"Pan ministr se skutečně ptal pana Zouhara, jestli je Český olej za tu původní cenu ochoten podíl státu zpět prodat. Jak se ale jednání vyvinou dál, ještě zdaleka není jasné. Beru to jako testovací kolo, po kterém přijdou další," uvedl Pitr, který je spolu s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem považován za klíčové postavy Setuzy. Profil Tomáše Pitra ČTĚTE ZDE.

Tomáš Pitr nevyloučil, že by na Mládkův plán přistoupili. "Může to být přijatelné řešení. Ale znovu říkám: bylo to poprvé, kdy si obě strany proti sobě sedly a seriozně hledaly řešení, takže očekávat hned na začátku nějaké finále je předčasné," dodal Pitr.

Skupině podnikatelů kolem společnosti Setuza šel stát donedávna opakovaně na ruku. Teprve letos v září premiér Jiří Paroubek vyhlásil podnikatelům otevřenou válku a obvinil je, že rozpoutali českou větev údajné korupční aféry Unipetrol. O sporech státu a podnikatelů ČTĚTE ZDE. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy